Herstel van erfgoedobject op de site van Levenslust vzw LENNIK IJskelder wordt vleermuizenhotspot

C21

Herstel van erfgoedobject op de site van Levenslust vzw LENNIK IJskelder wordt vleermuizenhotspot

Foto3
 
Foto2
 

He Afgelopen woensdag kregen buurtbewoners en geïnteresseerden in primeur het plan voor het herstel van de ijskelder van het ‘Kasteel van Schepdaal’ te zien. Deze ijskelder is gelegen op de site van Levenslust vzw, op de grens van Schepdaal en Sint-Martens-Lennik. Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei vzw (RL P&Z) staat in om dit erfgoedproject in goede banen te leiden.

Weer een vleermuizenverblijf erbij in de regio! Het was Natuurpunt M.O.Lennik die de ijskelder in 2009 herontdekte. De ijskelder bevindt zich op de site van Levenslust, een vzw die onderwijs en ondersteuning voor jongeren met een handicap aanbiedt. In de zoektocht naar herstelfondsen kwam Natuurpunt M.O.Lennik  bij Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei terecht. Via een 360° erfgoedsubsidie voor waardevol erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant én een bijdrage van Levenslust vzw, wordt het financiële plaatje afgerond. Vleermuizenwerkgroep Myotis en Monumentenwacht Vlaams Brabant werden onder de arm genomen inzake hun expertise in het herstel van bouwkundig erfgoed en het vleermuisvriendelijk inrichten.  
Nieuwe functie
“We ondersteunen de restauratie van dergelijke bedreigde erfgoedrelicten met het omringende landschap met de subsidie in het kader van 360°-erfgoedprojecten”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed. “Monumentenwacht Vlaams-Brabant heeft eerst een grondig onderzoek gedaan naar de toestand van de ijskelder, en met deze aanbevelingen gaat het Regionaal Landschap het herstel op zich nemen. De herbestemming tot verblijfplaats voor vleermuizen blaast dit ‘kleine’ erfgoed nieuw leven in en blijft het in de toekomst gevrijwaard.” Beheerplan van de site “Levenslust vzw werkt hier graag aan mee”, vertelt Jill De Cock van Levenslust vzw. “Een gezonde en natuurrijke omgeving is voor onze bewoners belangrijk.
Bij het beheer van de omliggende campus van Levenslust vzw wordt in de toekomst ook rekening gehouden met mogelijke aanwezigheid van vleermuizen. Er wordt namelijk werk gemaakt van een beheerplan van de site.
Ook de buurt zal na restauratie de ijskelder kunnen bezoeken.
Dit zal gebeuren op vaste  momenten, buiten het winterslaapseizoen van de vleermuizen, uiteraard”, voegt Jill De Cock nog toe.   Foto’s (aparte bijlage) Foto1: Huidig zicht op de ingang, deels vrijgemaakt door Natuurpunt M.O.Lennik.  Foto2: Op vleermuizeninspectie in de ijskelder.  Foto3: Huidig zicht op de ingang, deels vrijgemaakt door Natuurpunt M.O.Lennik. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 dec 2021
Marc Sluys
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief