LENNIK - Het moeras ter hoogte van de Slagvijverbeek is definitief gered

C21

LENNIK - Het moeras ter hoogte van de Slagvijverbeek is definitief gered

A_lennik_moeras
Het moeras is gered.- Ingezonden foto
 
Het moeras in Sint-Martens is definitief gered: let's not drain the swamp, oordeelt nu ook de Raad van State! en daar is Hendrik Schoukens uit Lennik best tevreden mee. Het was destijds één van de speerpunten van onze verkiezingscampagne: de natuur in Lennik beter beschermen", aldus schepen Schoukens. De nood hieraan werd plots erg zichtbaar door een drieste ingreep. Het moerasje aan de Slagvijverbeek kreeg het in de kurkdroge zomer van 2018 immers zwaar te verduren: alle vegetatie werd op enkele dagen tijd vernietigd en de drainage-sluizen stonden op het punt te worden geopend. Het voortbestaan van het moerasje hing aan een zijden draadje. 
Ik maakte in augustus 2018 melding van de illegale toestand bij de Natuurinspectie, die meteen de werken liet stilleggen. Later kreeg ik er nog heel wat kritiek voor te slikken: iemand doet toch met z'n eigendom wat hij of zij wil? 
Nou...  Ik greep de case aan als instrument om het belang van moerassen voor onze samenleving te onderstrepen. De voorbije halve eeuw ging meer dan 70% van alle drassige gebieden in Vlaanderen verloren, onder meer door drainage voor landbouw- en urbanisatiedoeleinden. Ja, het moeras verdient z'n plekje in die Vlaamsche én Brabantse canon, als bedreigd natuurlijk erfgoed. Een luxe-probleem? Tja, moerassen blijken erg nuttig om water te bufferen bij stortbuien, als safe haven voor bedreigde soorten en ze slurpen enorm veel CO2, een echte carbonsink dus. Tel uit de winst voor de maatschappij. 
Niemand wint bij een verdroogd landschap, toch? 
De eigenaar volhardde: het terrein zou toch niet kwalificeren als beschermd moeras. De stillegging van de drainage werd eind 2018 in rechte bestreden, tot bij de hoogste dministratieve rechtbank van het land: de Raad van State. Die deed er even over om tot een finale uitspraak te komen. Maar eind goed, al goed. De rechters hakten de knoop door in een erg lezenswaardig arrest van 20 januari 2022. Ook moerassen die recent ontstaan zijn, blijven beschermd en drainage van zo'n gebieden is principieel verboden. Dat is duidelijke en heldere taal. Het moeras - 1.7 hectare - blijft zo fungeren als het kloppende hart van ons Lenniks Groen Hoefijzer. En wie weet is de eigenaar nu wel bereid het te verkopen aan de gemeente? We hebben alvast de nodige subsidies gekregen om het te verwerven", besluit schepen Hendrik Schoukens.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 feb 2022
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 23 mei 2023

archief