Gemeente Lennik steunt Oekraïense vluchtelingen en zoekt opvangplaatsen, vrijwilligers en buddy’s.

C21

Gemeente Lennik steunt Oekraïense vluchtelingen en zoekt opvangplaatsen, vrijwilligers en buddy’s.

Lennik-logo

Dat gemeente Lennik een warme en gastvrije gemeente is met burgers met een gouden hart merken we opnieuw. Nog niet bekomen van de coronacrisis, stellen we ons open voor het opvangen van Oekraïense vluchtelingen.
Oproep tijdelijke crisishuisvesting vluchtelingen Oekraïne
De huidige situatie in Oekraïne raakt ons allemaal diep. Heel wat Oekraïense burgers zijn op de vlucht voor het geweld en zoeken veiligere oorden op. Om tegemoet te komen aan de merkbare stijging van Oekraïners die in ons land bescherming aanvragen, lanceerde gemeente Lennik op 2 maart een eerste oproep aan haar inwoners rond tijdelijke crisishuisvestiging voor Oekraïense vluchtelingen. 
23 gezinnen meldden zich hiervoor reeds aan en zullen door Fedasil, die instaat voor de dispatching van de vluchtelingen, gecontacteerd worden in functie van de noden. 
Verwijzende naar wat Goethe ooit zei: “je blik op de wereld hangt af van wat we meedragen in ons hart”, roept Heidi Elpers, schepen bevoegd voor wonen in naam van het lokaal bestuur op, om jullie hart open te stellen voor de mensen uit Oekraïne
Kan jij vluchtelingen voor korte of langere tijd opvangen? Laat het ons dan weten via het formulier op onze website: https://forms.office.com/r/Byu1CcwQBM
We zoeken daarbij vooral naar woningen of panden die voor langere tijd (verschillende maanden) beschikbaar zijn en waarbij zowel jullie zelf als de vluchtelingen een aparte woonruimte hebben.
Help ook jij Oekraïense vluchtelingen op weg in Lennik?
Met deze vraag in het achterhoofd werkt de sociale dienst de volgende stap uit. Naast de oproep naar huisvesting die reeds gebeurde, zoeken we op korte termijn naar tolken, vrijwilligers en buddy’s.
Verschillende Oekraïense vluchtelingen vonden reeds onderdak in Lennik. 
Om deze mensen wegwijs te maken, zijn wij op zoek naar
-       Vrijwilligers: 
Ben jij een krak in enerzijds het hands-on schakelen en actie ondernemen in functie van acute noden? Een voorbeeld: er zijn niet voldoende stoelen in een opvangplaats. Je doet hiervoor specifiek een oproep en zorgt i.f.v. de respons dat er snel voldoende stoelen zijn. 
En heb je anderzijds een specifieke ervaring in één van volgende domeinen: hulpverlening, logistiek, integratie en inburgering, zorg en gezondheid, onderwijs, coördinatie van vrijwilligerswerk,… dan kan je ons ongetwijfeld ook op middellange termijn helpen met de uitbouw van een logistiek en integratie plan. De bedoeling is dat je met de werkgroep een aantal taken in het kader van de opvang van vluchtelingen kan opnemen.
-       Inwoners die een buddyrol willen opnemen: rechtstreeks aanspreekpunt van één/ meerdere vluchtelingen om ondersteuning te bieden bij de 1e praktische noden van de vluchtelingen (begeleiding naar de winkel, dokter,…), naar hun verhaal te luisteren, noden af te tasten, wegwijs te maken binnen de gemeente Lennik,…
-       Tolken: ben jij het Oekraïens en/ of Russisch machtig?
Zowel de gemeente als de sociale dienst bieden de inwoners bij deze rollen uiteraard de nodige ondersteuning. Op dinsdag 22 maart om 14.30 uur nodigen we alle geïnteresseerde burgers uit voor een eerste overlegmoment ‘Hoe help ik Oekraïense vluchtelingen?” in de Raadzaal van de Dekenij, Deken Verbesseltstraat 9.
Daarnaast tonen ook heel wat van onze inwoners hun solidariteit en bieden ze nu al hulp en ondersteuning aan. Om al deze initiatieven te bundelen en het coördineren werkbaar te maken, werkt gemeente Lennik aan 1 centraal platform dat later deze week gelanceerd zal worden.  
Kan je niet wachten om je kandidaat te stellen of denk je nog aan andere rollen die je kan opnemen om de Oekraïense vluchtelingen te steunen? Mail of bel alvast naar het OCMW Lennik via ocmw@lennik.be - 02 532 41 45.

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 mrt 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 23 mei 2023

archief