Nieuwe onthaalpaviljoen Kasteel van GAASBEEK opent weldra de deuren

C21

Nieuwe onthaalpaviljoen Kasteel van GAASBEEK opent weldra de deuren

Schermafbeelding_2022-06-29_om_15
 
Img_6736
 
Img_6734
 

Op 28 juni werd het onthaalpaviljoen officieel ingehuldigd door minister-president Jan Jambon om vanaf 1 juli bezoekers te verwelkomen. Deze opening is een voorlaatste mijlpaal van het omvangrijke Masterplan voor de hele erfgoedsite. De restauratie van de kasteelinterieurs vormt het sluitstuk met als einddoel een prachtig gerestaureerd kasteel dat in 2023 opnieuw de deuren opent.

Via een Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester (een selectieprocedure voor ontwerpers van publieke opdrachten), werd in 2016 het project gelanceerd voor ‘het bouwen van een nieuw onthaalgebouw voor het Kasteel van Gaasbeek, de museumtuin en het omliggende park’. Niet minder dan 120 architectenbureaus stelden zich kandidaat. Daarvan werden er vier geselecteerd en uitgenodigd om deel te nemen aan de ontwerpwedstrijd. ​ Aan de ontwerpers werd gevraagd om een evenwicht te zoeken tussen een hedendaags, goed functionerend gebouw met een beperkte footprint, en het omliggende, beschermde landschap van de kasteelparken van Gaasbeek en het tegenoverliggende Groenenberg, waarmee het een heldere verbinding diende te maken. De keuze viel op het ontwerp van Atelier Pierre Hebbelinck: een zeer grote uitnodigende luifel met daaronder een gesloten box waarin naast de onthaalfunctie ook de museumshop, kantoorruimte, de museumbibliotheek en het kasteelarchief, een gesloten depot, een berging en het sanitair een plek kregen. Veel functies onder één dak en zo heeft de architect het gebouw ook geconcipieerd: als een genereuze, flexibele ‘doos’ met grote, edelmoedige ruimtes die de intrinsieke kwaliteiten van de site reflecteren.

Het onthaalpaviljoen heeft bewust niet eenzelfde status als het kasteel of de historische gebouwen in het park maar gedraagt zich haast nederig en functioneel, als een ‘gereedschap’ ten dienste aan het domein. Nederig, maar daarom niet minder krachtig. Een architecturaal statement dat ruwheid met elegantie combineert, zowel in de materiaalkeuze, waarin beton, glas, hout en metaal domineren, als op vlak van visuele uitstraling.

De nieuwbouw situeert zich ter hoogte van de hoofdingang van het parkdomein en fungeert op die manier als poort en scharnierelement tussen de parking en het kasteeldomein, hét startpunt voor eenieders bezoek aan zowel het kasteel, de museumtuin als het park. Vanaf 1 juli worden bezoekers hier stijlvol ontvangen. Dit jaar zullen enkel toegangstickets voor de museumtuin verkocht worden om in 2023, bij de heropening van het kasteel, op volle toeren te kunnen draaien.

Openingsuren onthaalpaviljoen 2022

Van 1 juli tot en met 30 november

  • Maandag
    ​Gesloten
  • Dinsdag – zondag
    ​Open van 9:30 – 12:30 u. en van 13:00 – 16:45 u.
  • Ook open op feestdagen
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jun 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 20 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief