FC Bergman krijgt een podium in het Kasteel van GAASBEEK

C21

FC Bergman krijgt een podium in het Kasteel van GAASBEEK

Scherm__afbeelding_2023-05-11_om_12
 

Op 3 mei 1923 overleed markiezin Arconati Visconti, de laatste eigenares van het kasteel. Haar erfenis werd dankzij een omvangrijke restauratie in ere hersteld en het kasteel maakt zich klaar om te ontwaken. Achter de schermen dompelde theatergezelschap FC Bergman zich onder in de talrijke verhalen verbonden aan deze plek. Zij raakten in het bijzonder gefascineerd door de vele foto's waarop de markiezin prijkt in een middeleeuws pagepakje. Uit deze portretten spreekt een grote nostalgie, een intens verlangen naar andere levens en andere tijden. Met deze beelden als vertrekpunt creëert FC Bergman een filmische expo die neerstrijkt in het lege maar gerestaureerde kasteel. Wij konden geen beter moment bedenken om dit project voor te stellen dan vandaag. De dag waarop markiezin Arconati Visconti exact honderd jaar geleden overleed. ​ ​

Ne mobliez mie

Oefeningen in zelfbehoud - een filmische expo

FC Bergman I Kasteel van Gaasbeek I Toneelhuis

Aan het einde van de negentiende eeuw erft markiezin Arconati Visconti, geboren Marie Peyrat, het Kasteel van Gaasbeek. Haar huwelijk met de steenrijke Giammartino bombardeert het eenvoudige burgermeisje tot adellijke vrouw. Na het vroegtijdige overlijden van haar man spaart zij kosten noch moeite om het kasteel grondig om te bouwen tot droomburcht. Ze richt het in als een neo-renaissancistisch sprookjeskasteel. In dit radicale anachronisme lijkt de markiezin thuis te komen in een tijd die ze onmogelijk van dichtbij gekend kon hebben.

Honderd jaar geleden stierf deze melancholische markiezin. Voor haar dood schonk zij het kasteel aan de Belgische staat en het grootste deel van de inboedel aan Parijse musea zoals het Louvre en het Musée des Arts Décoratifs. Een bijzondere reeks glasplaten kwam dan weer terecht in Musée D’Orsay. Op deze foto’s poseert de markiezin, verkleed als middeleeuwse page, in haar kasteel. Schijnbaar achteloos, lezend of dromend bij het raam, maar onmiskenbaar in scene gezet.

Deze fotoreeks inspireerde FC Bergman tot de creatie van een aantal korte films die zich in en rond het kasteel afspelen. Residu’s van deze filmsets blijven her en der achter en treden in dialoog met hun omgeving. Samen met de filmprojecties nemen ze je mee in een meditatie rond een niet nader genoemde vrouw die zich, net als de markiezin, bekwaamt in gedaanteverwisselingen. Zo spint ze een web van alternatieve identiteiten rond zich heen. Wil ze zichzelf verliezen? Of probeert ze zich net van haar bestaan te verzekeren?

Scenario, regie, ontwerp, concept Stef Aerts, Joé Agemans, Marie Vinck (FC Bergman)
​Spel Marie Vinck e.a.
​Line producer Celine van der Poel
​Cinematografie Ruben Impens
​1st AD Eddy Stevesyns
​Make-upontwerp Kaatje Van Damme
​Kostuumontwerp Charlotte Willems
​Montage Bert Jacobs
​Geluidsontwerp Senjan Jansen
​Productie Toneelhuis
​Coproductie Kasteel van Gaasbeek
​Campagnebeeld Saskia Verreycken (masker) en Charlie De Keersmaecker (foto)

Van 1 juli t.e.m. 5 november in het Kasteel van Gaasbeek.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 mei 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 20 mei 2024

archief