Persbericht: 125 jaar Davidsfonds Sint-Kwintens-LENNIK

C21

Persbericht: 125 jaar Davidsfonds Sint-Kwintens-LENNIK

Scherm__afbeelding_2023-05-31_om_05
 

Davidsfonds Sint-Kwintens-Lennik mag 125 kaarsjes uitblazen en is zo een van de oudste verenigingen van Lennik. Dat wordt gevierd op zaterdag 10 juni 2023 met een academische zitting en een ledenfeest.

De afdeling Sint-Kwintens-Lennik werd opgericht op 17 april 1898 met een plechtige stichtingsvergadering in de bovenzaal van het gemeentehuis. In de beginjaren omvatte het wervingsgebied heel het toenmalig gerechtelijk kanton Sint-Kwintens- Lennik, dus Herne inbegrepen. Alhoewel het bestuur regelmatig vergaderde, zelfs tot 11 maal per jaar, waren de activiteiten beperkt. Onze afdeling organiseerde een paar activiteiten per jaar, zoals: de viering van "Den Guldensporenslag", jaarlijks een zielenmis, plechtige openbare vergaderingen en gloedvolle spreekbeurten over "Den Boerenkrijg" en "Het Vlaamsche Vaderland". In 1898 bedroeg het lidgeld 5 Bef, nu ongeveer 38 euro waard, waarvoor men een 4-tal boeken kreeg. Er was geen keuze mogelijk.

Vlamingen zelfbewuster maken door taal en cultuur. Vlaanderen laten groeien. De doelen van Davidsfonds zijn door de jaren heen hetzelfde gebleven, alleen de invulling is veranderd. Cultuur blijft het bindmiddel om leefbare en fijne gemeenschappen uit te bouwen. 

En dat is precies wat men ook Lennik doet. Het Davidsfonds Sint-Kwintens-Lennik zag haar ledenaantal de voorbije jaren wel wat teruglopen, maar bedient toch nog steeds 80 gezinnen in Lennik. “Onze gemiddelde leeftijd mag dan boven de 70 liggen, we zijn wel trots op ons actueel en druk bijgewoond programma”, aldus voorzitter Herman Cornelis.

2023 is dus een jubileumjaar voor onze afdeling. We vieren het 125-jarig bestaan met een academische zitting in Wijnbar August.

Na de verwelkoming door Herman Cornelis, voorzitter DF SKL, een historisch overzicht door Nestor Evens, bestuurslid DF SKL, een laudatio door Kris Opdedrynck, algemeen directeur Davidsfonds en een gelegenheidstoespraak door Johan Limbourg, schepen van cultuur Lennik, wordt een receptie aangeboden door onze afdeling. Alles wordt muzikaal opgeluisterd door Johan Leopold Seynaeve.

De leden van DF Sint-Kwintens-Lennik kunnen na de academische zitting in Zaal Ons Huis genieten van een feestelijke BBQ, opgevrolijkt door Roel Peeters en Sébastien De Smet.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mei 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief