Museumtuin GAASBEEK bestaat 25 jaar en dat wordt uitbundig gevierd

C21

Museumtuin GAASBEEK bestaat 25 jaar en dat wordt uitbundig gevierd

Scherm__afbeelding_2023-09-06_om_16
 

Kom op zondag 10 september naar Gaasbeek en laat je onderdompelen in een magische tuinbeleving
Ooit diende de tuin als plek waar men groenten en fruit kweekte voor de bewoners van het Kasteel van Gaasbeek. Het Agentschap voor Natuur en Bos maakte er na een periode van vergetelheid opnieuw een tuin van topniveau van, naar voorbeeld van kasteeltuinen uit de 18e en 19e eeuw. Je vindt er bijzondere vormen van leifruit en vergeten fruit- en groenterassen. Maar ook prachtige rozen en weelderige dahlia’s. En dat alles in de indrukwekkende setting van het glooiende Pajottenland. Dit jaar viert de Museumtuin haar 25-jarig bestaan met heel wat bijzondere activiteiten op de Open Monumentendag van zondag 10 september. 
Tuinmannen en vrijwilligers, een gouden combinatie
Oorspronkelijk was de gerenoveerde Museumtuin enkel te bezoeken op aanvraag. Dankzij het enthousiasme en de inzet van een groep gepassioneerde vrijwilligers kwam daar verandering in. Van 1 mei tot eind oktober kan je de tuin nu dagelijks bezoeken, behalve op maandag.

De tuinmannen zorgen voor een prachtig onderhouden tuin, de vrijwilligers zorgen voor het onthaal, de promo en de rondleidingen. Zij krijgen regelmatig bijscholingen over de meest uiteenlopende tuintopics, maar evengoed over de geschiedenis van de streek. 

Uiteraard kan je de Museumtuin gewoon in je eentje bezoeken, en ronddwalen in de boomgaarden, de siertuin en de voedseltuin. Maar wandel zeker ook eens mee met één van onze gidsen. Zij dompelen je onder in de wondere wereld van vergeten fruit- en groentesoorten en vertellen je meer over de ingenieuze snoei- en leivormen (uniek in Europa!). Ieder weekend zijn er gratis rondleidingen, zowel op zaterdag als op zondag. Wil je een gidsbeurt voor een groepje vrienden, familie of collega’s? Dat kan uiteraard ook! Meer informatie over rondleidingen en openingsuren vind je op de website.
Dag van de Museumtuin! 

Ter gelegenheid van Open Monumentendag gooien we op zondag 10 september de poorten van de Museumtuin helemaal open. Je bent die dag tussen 10u en 17u welkom in de tuin voor rondleidingen, een drankje, een marktje met lokale producenten en nog vele andere activiteiten. En omdat de Museumtuin haar 25-jarig bestaan viert, maken we er een hele speciale editie van! Er is kinderanimatie, een initiatie verven van textiel met natuurlijke kleurstoffen en een demonstratie botanisch tekenen. Je kan doorlopend fruit uit de tuin proeven en een bezoekje brengen aan de streekmarkt en bubbelbar. Folkgroep Uskant zorgt voor de muzikale omlijsting. En je kan ook deelnemen aan een heus kampioenschap pruimpitspuwen! Mis het niet! Het wordt echt top! Combineer je bezoek aan de Museumtuin met een bezoek aan het Kasteel van Gaasbeek, ook gratis op 10 september.

Op zondag 17 september is er trouwens ook nog een gratis themarondleiding over het principe van de veldovenbaksteen. Voor kinderen is er op hetzelfde moment een kinderactiviteit met Paulien Pajot.

Meer info vind je op de website.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 sep 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jul 2024
Marc Sluys | 29 jun 2024

archief