LENNIK Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh: Slag in het gezicht.

C21

LENNIK Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh: Slag in het gezicht.

Kristienvanvaerenbergh
 

Het kernkabinet heeft een akkoord gevonden over de taalrol van de toekomstige procureur des Konings van Brussel, een functie die járen vacant staat. De kern behoudt de verplichting dat het Brusselse parket wordt geleid door een Franstalige. “Een slag in het gezicht van alle bekwame Nederlandstalige magistraten”, stelt Kristien Van Vaerenbergh, Lenniks N-VA-Kamerlid en voorzitster van de commissie Justitie.

 

“De regering-De Croo voert hiermee de door Grondwettelijk Hof vernietigde regeling gewoon terug in. Ik noem dat schaamteloos”, vervolgt het Kamerlid, “Op deze manier kan een Nederlandstalige nooit in aanmerking komen voor deze topfunctie binnen het tweetalig arrondissement. Zelfs de huidige waarnemende procureur des Konings wordt, puur op basis van het feit dat hij Nederlandstalig is, aan de kant geschoven. Dat is pure discriminatie en ik begrijp dan ook niet dat de Vlaamse partijen hier zomaar in meegaan”, vindt Van Vaerenbergh.

 

"De regeling dat de functie exclusief voor een Franstalige was volgde uit de zesde staatshervorming. Het toen nieuwe parket Halle-Vilvoorde, eentalig Nederlandstalig gebied, kreeg logischerwijze een Nederlandstalige  procureur des Konings. De Franstaligen eisten als compensatie dat het tweetalige Brussel dan voor eeuwig en altijd een Franstalige procureur des Konings kreeg. CD&V, Open Vld, Vooruit en Groen toonden geen verzet tegen deze absurde eis. Toen niet en nu nog niet, ook al heeft het Grondwettelijk Hof de regeling vernietigd wegens discriminatie van Nederlandstaligen", stelt Van Vaerenbergh.

 

De N-VA had zelf een wetsvoorstel neergelegd in het parlement. Dit voorzag in een afwisselende Franstalige en Nederlandstalige procureur des Konings zodat alle bekwame magistraten ongeacht hun taalrol het parket konden leiden. Het voorstel vereiste ook tweetaligheid van alle topmagistraten binnen het tweetalig arrondissement. “Het is een historische fout dat niet alle hoge magistraten in het Brusselse gerechtelijk arrondissement verplicht Nederlands en Frans moeten kennen. Hoe kunnen we nu een efficiënte Justitie verwachten als de hoogste magistraten elkaar niet eens begrijpen?” Dit voorstel werd echter zonder debat weggestemd.

 

“Vijf jaar lang was de benoeming geblokkeerd omdat het Grondwettelijk Hof terecht vond dat Nederlandstaligen gediscrimineerd werden. Dat veegt de regering-De Croo nu gewoon van tafel. Dit zal dan ook ongetwijfeld opnieuw aangevochten worden waardoor we binnen enkele jaren terug in dezelfde malaise belanden”, besluit het Lennikse Kamerlid.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 nov 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jul 2024
Marc Sluys | 29 jun 2024

archief