Meer dan 40.000 bezoekers voor het Kasteel van GAASBEEK en de Museumtuin

C21

Meer dan 40.000 bezoekers voor het Kasteel van GAASBEEK en de Museumtuin

Scherm__afbeelding_2023-11-09_om_08
 

De massieve kasteelpoort is gesloten, het eerste seizoen na de grootschalige restauratiecampagne zit er op. We kunnen - met grote trots - terugblikken op een succesvolle zomer. In slechts vier maanden tijd vonden 40.500 bezoekers hun weg naar het kasteel. Zij bewonderden de minutieus gerestaureerde kasteelkamers, ontdekten zo voor het eerst de kasteelzolder en de kamer van Carletto, genoten van al het groen en bezochten de filmische tentoonstelling Ne mobliez mie van theatergezelschap FC Bergman. Een vierde van onze bezoekers deed dat met de Museumpas.

Voor het eerst opende ook een pop-up zomerbar in het voormalige koetshuis van het kasteel. Een rustgevende plek waar bezoekers konden uitblazen en genieten van het unieke uitzicht. Een schot in de roos!

Deze zomer hebben we meer dan 40.000 bezoekers mogen ontvangen in ons kasteel. Dat heeft werkelijk alle verwachtingen overtroffen. Voor de sluiting was dat gemiddeld zo'n 28.000 bezoekers op 8 maanden tijd. ​
​Het was fantastisch om te zien hoe mensen genoten van deze plek, die na drie stille jaren weer bruist van leven. We kijken alvast uit naar volgend jaar, wanneer de volledig gerestaureerde collectie terug te bewonderen zal zijn in een vernieuwde scenografie.

Bloeiende samenwerkingen

Het bleef niet alleen bij een gerestaureerd kasteel en een gedurfde tentoonstelling. Ook andere stimulerende samenwerkingen en verwonderende activiteiten vonden hun plek in Gaasbeek. Zo werkte het kasteel samen met organisaties als de School van Gaasbeek, de Lennikse muziekschool Peter Benoît, het Agentschap voor Natuur en Bos, Zonnelied vzw, Theater Tartaar, Het Gevolg, Uit met Vlieg, …

Samen creëerden we een divers programma. Van een harpconcert in de serre van de Museumtuin tot een ontroerende theatervoorstelling in de Galerijzaal. Van de opzwepende 'The Kicks' in de binnentuin van het kasteel tot een verbeeldingsvolle expo in het Kasteel van Groenenberg. Van een sopraan van jewelste in de Sint-Gertrudiskapel tot een lezing van Martine Poulain die een lijvige biografie schreef over het leven van de laatste markiezin van het kasteel. Al deze evenementen konden op veel respons van de bezoekers rekenen en werden warm onthaald. Dat smaakt naar meer.

 

Het kasteel troont te midden van een oase van groen, wat het tot een gedroomde plek voor onthaasting maakt. De parkgebouwen werden elke zondag opengesteld voor bewonderende blikken en de Museumtuin behaalde dit jaar zelfs een recordaantal bezoekers.

In vijfentwintig jaar tijd is de Museumtuin uitgegroeid tot een unieke plek. Het hoveniersteam van het Agentschap voor Natuur en Bos levert er noeste arbeid om oude technieken en soorten te bewaren en te tonen aan het publiek. Vanaf juli kocht 85% van de bezoekers een combiticket voor de Museumtuin en het heropende Kasteel van Gaasbeek. Zo komt de Museumtuin aan een recordaantal van 25.000 bezoekers. De combinatie van natuur en cultuur wordt duidelijk gesmaakt. De komende jaren gaan we hier verder op inzetten. Zo maken we van de domeinen van Gaasbeek en Groenenberg een bloeiende toeristische hotspot in onze regio.
​​

Tot volgend jaar!

Na deze bruisende zomer wil het Kasteel van Gaasbeek zich in dezelfde lijn verder ontwikkelen, als een warme en inclusieve plek waar ideeën kunnen openbloeien en verhalen kunnen ontstaan, maar bovenal als een plek die mensen met elkaar verbindt. ​
​Het kasteel en de Museumtuin dommelen nu even in voor een winterslaap. Op 30 maart 2024 zal het kasteel glorieus ontwaken, dan vieren we het honderdjarige bestaan van het kasteel als museum met een teruggekeerde collectie en een gloednieuwe scenografie. De Museumtuin opent op 1 mei 2024.

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 nov 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 20 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief