LENNIK verbruikt 36% minder gas door energiebesparende maatregelen

C21

LENNIK verbruikt 36% minder gas door energiebesparende maatregelen

Img_8744
 
Naar aanleiding van de energieprijzen, die o.w.v. de oorlog in Oekraïne fenomenaal de hoogte ingingen in de zomer van 2022, stevende lokaal bestuur Lennik af op een energiefactuur die van 271 000 euro naar 1 015 000 euro zou stijgen. 
Om met deze energiecrisis om te gaan, keurde het college van burgemeester en schepenen in 2022 een pakket energiebesparende maatregelen goed met als doelstelling een besparing van 30% te realiseren op het verbruik van gas en elektriciteit.
Naast het inzetten op bewustmaking, een vaste thuiswerkdag op vrijdag waardoor de verwarmingsinstallatie in vele gebouwen 3 dagen op waakstand kon, werd waar mogelijk ook de temperatuur verlaagd naar 19°C. 
Daarnaast werden de schakeltijden van de openbare verlichting aangepast. 
Bovendien waren er een aantal structurele werken, zoals het plaatsen van bijkomende isolatie, verledding, het versneld vervangen van verouderde stookketels en het plaatsen van PV installaties. 
 
Doelstelling behaald
Vergelijken we het afgelopen jaar met het gemiddelde verbruik van de 4 jaar voor de oorlog in Oekraïne dan merken we een daling van 36% voor gas en van 28% voor elektriciteit. 
 
Maatregelen met grootste impact
Het aanpassen van de openingstijden in combinatie met de verlaging van de maximumtemperatuur zorgde voor een zeer grote bijdrage aan de besparingen. Echter was het het buiten dienst stellen van de verouderde stookketels en de installatie van een afzonderlijke verwarming met programmeerbare kranen voor de twee verdiepingen in de oude brandweerkazerne die de meest spectaculaire winst opleverde.
 
Zonnepanelen
Eind 2022 plaatste lokaal bestuur Lennik in eigen beheer 120 PV panelen, verspreid over 4 gebouwen: op het gemeentehuis (panelen op de oude brandweerkazerne), de Academie Peter Benoit, de bibliotheek en de feestzaal Jo Baetens. In de Academie en de bib werd bovendien ook een batterij geplaatst. 
Intussen is een soortgelijke installatie geïnstalleerd in de nieuwbouw van ‘t Rakkertje en zullen we door de toepassing van de digitale tellers de niet verbruikte energie ook kunnen “doorverkopen” aan onze andere gebouwen.
Dankzij deze installaties droegen we bij aan het verlagen van de CO2 uitstoot met 7,4 ton.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 feb 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief