Gronckel-brouwerij uit LENNIK gaat gastronomisch in maart

C21

Gronckel-brouwerij uit LENNIK gaat gastronomisch in maart

Erwin Vanmol (57) en Jan Panneels (23) van microbrouwerij Vrijstaat Vanmol zijn trotse Pajotten en willen het verhaal van Frans-Jozef De Gronckel in ere houden. Deze advocaat, politicus en schrijver van folkloristische geschriften werd geboren op 6 maart 1816 in Sint-Kwintens-Lennik. Hij gaf de streek tussen Zenne en Dender ruim 170 jaar de naam Pajottenland. Hij overleed op 3 maart 1871 op 54-jarige leeftijd te Brussel. Daarom heft het brouwersduo ieder jaar in de maand maart het glas ter ere van deze Lennikse advocaat. Dit jaar staat als thema 'gastronomie’ centraal. Vanaf vrijdag 1 maart delen Jan en Erwin op hun website tal van eigen recepten met een van hun brouwsels als ingrediënt of als bijpassend bier. Daarnaast zetten ze ook foodpairing-tips van lokale toprestaurants online, die hoog scoren bij Gault&Millau of zelfs een Michelin-ster op de gevel hebben.
Verschillende restaurants uit de streek, zoals Sir Kwinten en Ferment in Lennik, Cécile in Roosdaal, restaurant Michel in Groot-Bijgaarden, De Copain in Dilbeek en restaurant 3 Fonteinen in Beersel, serveren Gronckel-bieren. Dat is niet zo verwonderlijk, want de brouwsels van Vrijstaat Vanmol vielen al meermaals in de prijzen op gerenommeerde, internationale bierwedstrijden zoals o.a. de Concours International de Lyon, de Brussels Beer Challenge en - eind vorig jaar nog - op de International Beer Challenge in Londen.
“Sinds 2016 roer ik samen met mijn kompaan Jan in onze brouwketels. In de loop der jaren ontdekten ook enkele toprestaurants het culinair potentieel van onze bieren. Het is heel fijn om te zien dat chefs en sommeliers zo enthousiast zijn over onze producten. Dit inspireerde mij om zelf een aantal recepten met onze bieren te ontwikkelen. Laat ons zeggen dat we thuis goede en betere avonden hadden aan de eettafel”, knipoogt Erwin Vanmol. “Na veel testen hebben we de beste recepten online gezet zodat iedereen ze zelf kan uitproberen.”
 
Acht originele recepten
​Zo stellen Jan en Erwin onder andere een kalfsstoofpot voor met een saus van paddenstoelen en Gronckel Tripel, alsook een pasta met venusschelpen en Woudwolf, stoofvlees met Quadrupel, mosselen met chorizo en de frisse citrussmaak van Janimal, Pajotse pannenkoeken met Gronckel Blond en zelfs een recept voor een romige mayonaise eveneens op basis van de Quadrupel. 
​Voor meer info: www.vrijstaat.be/recepten
 
Vrijstaat Vanmol werd in 2016 opgericht door cartoonist Erwin Vanmol en is gevestigd aan de dries van ’t Nelleken in Lennik. Al gauw kwam de toen 15-jarige Jan Panneels hem regelmatig een handje helpen. Een jaar later werden ze vennoten. Hun assortiment omvat op dit ogenblik naast de Gronckel Blond van 6,5% ook een volmouttripel van 9 %, een quadrupel van 11 procent en de laagalcoholische ​ Janimal van 3,3 %. Daarnaast is Vrijstaat Vanmol een pionier op het vlak van de Belgian Raw Ales, een nieuwe Belgische bierstijl. De Gronckel-bieren zijn verkrijgbaar in de betere horecazaken, drankenhandels en buurtsupermarkten in het Pajottenland.  
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 mrt 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief