Kasteel van GAASBEEK opent opnieuw haar deuren vanaf vandaag

C21

Kasteel van GAASBEEK opent opnieuw haar deuren vanaf vandaag

Isabel_lowyck_en_niek_kortekaas_
Isabel Lowyck en Niek Kortekaas
 

 Honderd jaar geleden ontving het kasteel zijn eerste museumbezoekers. Marie Arconati Visconti, de laatste markiezin van het kasteel, had de uitdrukkelijke wens dat haar levenswerk werd opengesteld voor het publiek. Na een grondige restauratie schittert haar zorgvuldig gedecoreerde droomburcht opnieuw in volle glorie. De collectie is weer thuis, klaar om in een nieuwe scenografie bewonderd te worden. Naar Gaasbeekse traditie nodigen we nationaal en internationaal erkende kunstenaars uit om met nieuwe creaties of bestaand werk in dialoog te treden met deze gelaagde plek.

Rebels
Met een rijke geschiedenis van zo’n 800 jaar, is het kasteel een oord bezaaid met verhalen. De voormalige bewoners met elk hun eigen – toch wel rebelse – karakter eisen opnieuw hun plek op in de nieuwe opstelling. De stemmen uit het verleden weerkaatsen hier op de muren, resoneren in de gangen en fluisteren ons zachtjes toe. Hun echo’s vinden weerklank in brieffragmenten die je op sleeptouw nemen door de kasteelkamers. Op een speelse en ontroerende manier verdiep je je in de passie van Marie voor haar kasteel, voel je het verdriet van Costanza om de dood van haar zoon of beleef je de verwondering van Giammartino tijdens zijn avontuurlijke reis in het Midden-Oosten. Misschien verschillen hun dromen, mijmeringen en beslommeringen toch niet zo veel van de onze?
 
Tijdloos
In het Kasteel van Gaasbeek dwaal je door eeuwen die moeiteloos in elkaar overvloeien, laat je je in de maling nemen door de tijd en besef je dat geschiedenis nooit ‘af’ is. De bijzondere kasteelcollectie - van schilderijen tot wandtapijten, van munten tot curiosa – gaat een verrassende confrontatie aan met diverse hedendaagse werken die zorgvuldig werden geselecteerd. Enkele werken werden gecreëerd voor deze plek. De bijzondere ontmoeting tussen oud en nieuw wakkert de verbeelding aan en doet zowel de kunstenaar als de bezoeker dromen, reflecteren en fantaseren. Het verleden en het heden omhelzen elkaar hier innig en maken de hartslag voelbaar van wat was.
 
Naast hedendaagse kunstwerken die deel uitmaken van onze vaste collectie zijn er dit jaar reflecties te zien van Philip Aguirre y Otegui I Rosa Barba I Kendell Geers I Kati Heck I Gülsün Karamustafa I Maurizio Nannucci I Nadia Naveau I Sophie Whettnall
 
Adviseur hedendaagse kunst Ann Geeraerts
​Auteur brieffragmenten Leen Huet
​Campagnebeeld Jim Van Raemdonck, Soon
​Filmcurator Wouter Hessels
​Licht Chris Pype
​Muziekcurator Jeroen D’hoe
​Realisatie scenografie Potteau & Etoile mecanique
​Scenograaf Niek Kortekaas, Origin
​Met dank aan 24Frame Kinoprojection
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mrt 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 04 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief