Bodemsaneringsproject van de Zwartenbroekstraat in Lennik

C21

Bodemsaneringsproject van de Zwartenbroekstraat in Lennik

In opdracht van OVAM  werd een bodemsaneringsproject opgesteld. De onderzoekslocatie omvat meerdere percelen in de omgeving van de Zwartenbroekstraat, Kraaiveldweg, Wautenbrouck en Joseph van den Bosschestraat. In 2022 werd tijdens een oriënterend bodemonderzoek een historische verontreiniging met zware metalen, PAK en minerale olie vastgesteld, gelinkt aan een ophooglaag uit de jaren 50. Vanwege het humane toxicologische risico en het potentieel verspreidingsrisico van de verontreiniging was ook een beschrijvend bodemonderzoek noodzakelijk waaruit blijkt dat een bodemsanering zich opdringt.
 
 
 
De saneringswerken omvatten het verwijderen van verontreinigde grond door ontgraving tot maximaal 70 cm diepte, de bodemsaneringsnorm in het vaste deel van de aarde. In totaal zal ongeveer 14.356,2 ton verontreinigde grond worden afgevoerd in gesloten en vloeistofdichte vrachtwagens. Daarnaast wordt 37 ton verontreinigde verharding verwijderd. Na de sanering zal er een restverontreiniging aanwezig blijven, waarvan geen risico uitgaat. Tijdens de graafwerken kan een beperkte geluids- en/of verkeerhinder optreden voor de omgeving. De saneringswerken zullen naar verwachting maximaal 3 maanden en half duren. Indien hoge concentraties onder woningen worden vastgesteld, zal nadien een jaar lang periodieke monitoring van de binnenlucht plaatsvinden.
 
Na de saneringswerken wordt voorzien in functioneel herstel van de terreinen, zoals heraanleg van opritten, terrassen en inzaaiing van gras.
 
 
Inzage, bezwaren of opmerkingen
 
Het bodemsaneringsproject ligt vanaf zaterdag 5 oktober in openbaar onderzoek en kan ingekeken worden in het gemeentehuis van Lennik, Markt 18 tijdens de openingsuren. Daarnaast kan het project, na afspraak, ook worden ingekeken in de kantoren van de OVAM. Meer informatie is te vinden op: www.ovam.be/inzage.
Eventuele bezwaren of opmerkingen kunnen binnen de dertig dagen (vanaf 5 oktober 2024) met vermelding van het dossiernummer 100015 en de contactpersoon Ronny Van Teghem aangetekend bezorgd worden aan:
 
OVAM Afdeling Bodembeheer
Stationsstraat 110
B-2800 MECHELEN
 
 
 
Als de OVAM het bodemsaneringsproject conform verklaart, ontvangt u hiervan binnen de negentig dagen een bericht.
 

  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 okt 2024
Marc Colpaert/Marc Sluys
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 sep 2024

archief