Opendeurdag brandweer LENNIK

C21

Opendeurdag brandweer LENNIK

Editiepajot_lennik_opendeur_01_tom_vierendeels
Burgemeesters, schepenen en officieren - Foto's Tom Vierendeels
 
Editiepajot_lennik_opendeur_02_tom_vierendeels
Editiepajot_lennik_opendeur_03_tom_vierendeels
Editiepajot_lennik_opendeur_04_tom_vierendeels
De signalisatiewagen
 
Editiepajot_lennik_opendeur_08_tom_vierendeels
Editiepajot_lennik_opendeur_09_tom_vierendeels
Editiepajot_lennik_opendeur_07_tom_vierendeels
 
Editiepajot_lennik_opendeur_10_tom_vierendeels
Editiepajot_lennik_opendeur_11_tom_vierendeels
Editiepajot_lennik_opendeur_12_tom_vierendeels
Het schuimtapijt is de traditionele afsluiter
 

Om 10u30 werd de opendeurdag plechtig geopend met een toespraak van Lennikse burgemeester Willy De Waele en Commandant Koen Roesems. Aandacht in hun rede ging naar de voorpost in Tollembeek, het tekort van brandweerpersoneel en de omgebouwde karweiwagen tot signalisatiewagen.  

Met trots kondigde commandant Koen Roesems aan dat de voorbereidingen voor de start van de bouw van de voorpost in Tollembeek volop bezig zijn. De aanbesteding is gebeurd en momenteel is het wachten op de vergunning, waarmee het provinciebestuur bezig is. Als alles zo verder loopt zal de post in januari 2011 operationeel zijn. 

Kapitein Roesems gaf ook aan dat er begin dit jaar gestart is met een permanente wachtdienst voor de brandweerdienst. Dit was al het geval sinds 2007 voor de dienst honderd –ziekenwagen-. De wachtdienst van de brandweer bestaat deels uit beroepsbrandweerlieden en deels uit vrijwilligers. Maar hier begint het probleem van het personeelstekort. Volgens de commandant is maar zestig procent van het beroeps- en vrijwilligerskader ingevuld. En dit is een struikelblok om de wachtdienst steeds volledig in te vullen. 

Vorig jaar kon het korps al met veel fierheid drie gloednieuwe wagens voorstellen. Dit jaar viel de eer te beurt aan de signalisatiewagen. Het gaat om de voormalige karweiwagen die werd aangekocht met de opbrengst van de kalenderverkoop, en werd omgebouwd. De wagen werd in de kazerne omgebouwd en heel wat brandweerlieden hebben hier hun steentje bijgedragen. Functie van de wagen is de interventiesite beveiligen, van zodra de ziekenwagen opereert op de openbare weg. Veiligheid van het eigen personeel op de site is immers een prioriteit. 

Burgemeester Willy De Waele kon meedelen dat in de voorbije ambtstermijn van tien jaar 577.000 euro is geïnvesteerd in het brandweerkorps en geeft toe dat dit te weinig is. Hij beloofde wel dat hij mee wil werken om meer vrijwilligers en beroepsbrandweer mensen aan te werven. Hij bedankt iedereen van het korps voor de inspanning en inzet om de veiligheid van de burgers te vrijwaren. Ten slotte verklaarde hij de opendeur voor geopend. 

De commandant kon ook al verklappen dat er volgend jaar mogelijk een tweede grote veiligheidshappening wordt georganiseerd voor de 120ste verjaardag van het korps. Zo’n happening brengt wel veel werk mee en dit mag de dagelijkse werking van het korps niet beïnvloeden. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 sep 2009
Tom Vierendeels
Tom Vierendeels
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief