LENNIK – Brandweer viert St-Barbara

C21

LENNIK – Brandweer viert St-Barbara

Repro_deschuyffeleer
Repro Deschuyffeleer

Naar jaarlijkse gewoonte vierde de brandweer van Lennik het St-Barbarafeest met een feestmaal en een gezellig samenzijn in de gemeentelijke sporthal. Voor commandant Koen Roesems een gelegenheid om tussendoor een balans op te maken van het afgelopen werkjaar maar ook de alarmklok te luiden naar de toekomst toe.

Afgaande op de huidige interventiestatistieken zal het korps 2009 afsluiten met absolute recordcijfers. In totaal worden 1715 interventies, waarvan 75 brandmeldingen, 780 tussenkomsten voor technische hulpverlening en 860 ziekenwagenritten in het vooruitzicht gesteld.
 
Een permanente wachtdienst
“De voorbije maanden kreeg het korps de eerste 5 beroepsbrandweermannen en een eerste administratieve medewerkster over de drempel. Ook in het vrijwilligerskader waren er heel wat bevorderingen,” kon de commandant meegeven. “Door die nieuwe mogelijkheden is er nu overigens ook een permanente wacht brandweer iedere dag tussen 7 en 22u.”
 
Commandant Koen Roesems stak ook een pluim op de helm van de vele vrijwilligers. Zonder hen kan het korps niet overleven. Voor het op peil houden van de dienstverlening deed hij dan ook een oproep voor de verdere invulling van de personeelskaders niet alleen voor de vrijwilligers maar ook voor de beroeps, zeker met het oog op het operationeel worden van de voorpost in Tollembeek.
 
Hervorming loopt mank
Een domper op de feestvreugde was evenwel de recente beslissing van minister Annemie Turtelboom om de geplande trein van de brandweerhervorming te vertragen en niet vóór 2013 te laten aankomen. Commandant Koen Roesems samen met zijn 115 medewerkers ziet deze beslissing met lede ogen aan : “De burger heeft nog steeds geen recht op een gelijke dienstverlening aan een gelijke bijdrage. Deze blijft variëren van gemeente tot gemeente. Sommige gemeentes investeren meer in de veiligheid van hun burgers dan anderen. Zonder hervorming kan hier geen rechte lijn in getrokken worden.”
 
De invoering van het principe van de snelst adequate hulp valt wel in goede aarde bij de commandant doch ook hier steekt hij een waarschuwende vinger op : “Zonder de beloofde schaalvergroting en zonewerking ondervindt het principe toch nog heel wat problemen in de praktijk zoals de dubbele uitruk”.
 
Een zware financiële dobber
Ook voor burgemeester Willy De Waele is de ongelijke financiële maat tussen de burgers uit de verschillende gemeenten meer dan vol. “Zo betaalt een inwoner van Lennik op jaarbasis 71 euro voor de brandweer, terwijl deze kostprijs in de beschermde gemeenten Gooik en Roosdaal respectievelijk ligt op amper 18 euro en 12 euro.” Hij gaat er ook prat op dat tijdens zijn burgemeesterschap de inspanning van de Lennikse belastingbetaler voor de brandweer indrukkend gestegen is van 15 euro in 2000 tot 99 euro dit jaar.
 
Mede voor het operationeel worden van de voorpost in Tollembeek blijft de Lennikse brandweer op zoek naar vrijwilligers zowel voor Tollembeek als voor Lennik. Nadere informatie hieromtrent kan steeds bekomen worden op 02/532 45 12.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 dec 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief