Tijl Uilenspiegelprijs OPWIJK voor Jean-Paul Van Der Elst

C21

Tijl Uilenspiegelprijs OPWIJK voor Jean-Paul Van Der Elst

Jean-paul_van_der_elst

Jaarlijks reikt de NVA Opwijk tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst een Tijl Uilenspiegelprijs uit aan een verdienstelijk (oud-)Opwijkenaar of verdienstelijke verenigingen.


De prijs dit jaar ging naar oud-Opwijkenaar, maar in Opwijk nog zeer actief, Jean-Paul Van der Elst.


Hij bracht het Oppeks dialect in kijker ondermeer tijdens de actie voor Femke, het meisje met een spierziekte uit Nijverseel. Er waren gedichten en teksten te beluisteren, maar tevens waren er twee originele toneelstukken bij te wonen één geschreven door Jean-Paul (’t Beeld van Sinte-Palis', een stuk over het begin van de ‘pjeireprocesse’). De opvoeringen vonden plaats op drie verschillende locaties.


Vorig jaar schreef Jean-Paul zijn tweede bundel “Oppekse gedichten”.

 

Jean-Paul (65) was leerkracht Nederlands aan het Sint-Donatus-instituut in Merchtem. Volgens hem zijn de gedichten eerder rijmelarij.


Het bundeltje kreeg de ondertitel ‘ziet en zaat’. Het ‘zoet’ verwijst naar de grappige gedichten, het ‘zaat’ naar eerder ernstige bedenkingen. Er staan dertig van zijn nieuwe gedichten in deze tweede bundel.


Jean-Paul is afkomstig van Klei, maar liep school in Merchtem en gaf er later 34 jaar les. Hij woont in Peizegem-Merchtem (beter gekend als den Boskant).

 

Hij schreef tevens het boek “De Lage Landen in Transsylvanië”, het resultaat van vier jaar opzoekingswerk naar het aandeel dat Nederlanders, Vlamingen en Walen in de kolonisering van Transsylvanië in de 11d-13de eeuw.

 

Jean-Paul is medewerker van het tijdschrift Goeiedag.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 jan 2018
Paul Onselaere
Paul Onselaere
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief