TERNAT - Uitbreiding begraafplaats

C21

TERNAT - Uitbreiding begraafplaats

Editiepajot_ternat_uitbreiding_begraafplaats_foto_guido_van_cauwelaert__3_
Foto's © Guido Van Cauwelaert
 
Editiepajot_ternat_uitbreiding_begraafplaats_foto_guido_van_cauwelaert
Foto's © Guido Van Cauwelaert
 

De gemeente is begonnen met de werken voor de uitbreiding van de begraafplaats van Ternat tot aan de achtertuinen van de bewoners van de Begonialaan. De oorspronkelijke plannen om in de muur van de begraafplaats een doorgang te maken naar de uitbreidingszone werden omgezet in een plan om de gehele muur af te breken omdat die niet stabiel zou zijn. De muur is ondertussen afgebroken.

Op de vraag van de minderheid in de gemeenteraad aan het college of het niet eenvoudiger, goedkoper, en esthetischer zou zijn om de oude begraafplaats gewoon intact te laten en een eenvoudige uitbreiding te maken op de voorziene plaats met een eigen toegang, gelegen naast de toegang van de oude begraafplaats, kwam nooit een antwoord.
Vanuit de minderheid werd gesuggereerd dat deze ruimte zich beter leent tot een soort wandelparkbegraafplaats met een minimum aan steen en eventueel een asverstrooiingsweide en dat het behoud van de muur noodzakelijk was om de bewoners van de Begonialaan wat af te schermen van de oude stenen begraafplaats.
Ook op de vraag wanneer het college een aanvang denkt te maken met de inventarisatie van het funerair erfgoed, kwam nooit een antwoord. Sinds januari 2004 is er een nieuw decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging dat de federale wetgeving moet vervangen. Het Besluit van de Vlaamse Regering van 14 mei 2004 tot organisatie, inrichting en beheer van begraafplaatsen en crematoria, treft in hoofdstuk VIII een regeling betreffende graven met lokaal historisch belang. Steden en gemeenten worden verplicht een lijst op te maken met te bewaren erfgoed, waarvoor zij de zorg gedurende 50 jaar op zich nemen.
Tussen de graven die moeten verplaatst worden treffen we graven aan van personen die een belangrijke rol speelden in de geschiedenis van Ternat, zoals bijvoorbeeld Carlier en De Croes, van de gelijknamige straat.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 mrt 2011
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 04 mei 2022
Guido Van Cauwelaert | 04 mei 2022

archief