TERNAT - sp.a-gras wil inventaris graven met historisch belang

C21

TERNAT - sp.a-gras wil inventaris graven met historisch belang

Editiepajot_ternat_grafzerk_foto_guido_van_cauwelaert
Foto © Guido Van Cauwelaert

sp.a-gras wil dat de gemeente de procedure rond het onderhoud van graven verfijnt en eindelijk begint aan de inventaris van het funerair erfgoed, zeg maar van de graven die een historisch belang hebben.

Net voor Allerheiligen 2011 startte het college opnieuw een procedure tot het verwijderen van graven die volgens de gemeentediensten vallen onder de omschrijving verwaarloosd. Bij deze graven wordt gedurende een jaar een bordje geplaatst dat de nabestaanden erop opmerkzaam moet maken dat er probleem is met dit graf.
Gemeenteraadslid Guido Van Cauwelaert keek eens rond op de begraafplaats van Ternat en het was hem niet altijd duidelijk waarom bij het ene graf zo'n bordje stond en bij een ander niet. Hij plaatst het probleem daarom op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad.
"In het geval van een oud maar op het eerste gezicht niet verwaarloosd graf kon ik alleen als reden vermoeden dat de grafsteen "te klein" zou zijn", zegt hij. Ook een graf met enkel een houten kruis wordt door de gemeente geviseerd. "Mag een graf zonder steen dan niet", vraagt hij zich af. Er zijn nochtans veel parkbegraafplaatsen waar groen niet als verwaarlozing wordt gezien. Voor een ander oud graf – van de familie Verbrugghen las het sp.a-grasraadslid op de grafsteen – werd aangeduid dat de naam onleesbaar is. "Ik vraag me af wat men in dit geval van de nabestaanden verwacht? Het gaat in veel gevallen immers om grafstenen van lokaal historisch belang. Dus zou men verwachten dat het college hier de Commissie Erfgoed van de Cultuurraad en de eigen Erfgoeddienst raadpleegt en eventueel een voorstel doet hoe de leesbaarheid kan verbeterd worden of – beter - dat er een plaatje voor geplaatst wordt met uitleg", stelt Van Cauwelaert.
Het Besluit van de Vlaamse Regering op het beheer van de begraafplaatsen verplicht de gemeenten om de graven met lokaal historisch belang op een lijst te plaatsen en er zorg voor te dragen. "Ik heb al verschillende malen gevraagd wanneer het college een aanvang denkt te maken met de inventarisatie van het funerair erfgoed? Op mijn vragen kwam nooit antwoord. Daarom heb ik het nogmaals op de agenda van de volgende gemeenteraad geplaatst," zegt Van Cauwelaert. Hij geeft het gemeentebestuur daarbij zelfs informatie over hoe ze die inventaris moeten opmaken. Men vindt een nuttige handleiding hiervoor op http://www.erfgoedcelterf.be/images/filelib/Handleiding%20funerair%20erfgoed%20definitief_1227.pdf
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 okt 2011
ep
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 04 mei 2022
Guido Van Cauwelaert | 04 mei 2022

archief