TERNAT - De gesneuvelde helden van de Eerste Wereldoorlog

C21

TERNAT - De gesneuvelde helden van de Eerste Wereldoorlog

Gesneuveldeheldenfrontpagina
 
De_vriendt_gustaaf
Bourguinon_knip
Petrus Bourguinon uit de Processiestraat in Sint-Katherina-Lombeek vocht in het 2de regiment Jagers te voet en kwam om te Kaaskerke aan de IJzer.
 
In het kader van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog ging de Heemkring op zoek naar het verhaal achter de namen op de oorlogsmonumenten in de drie deelgemeenten. Het resultaat werd door voorzitter Jozef De Ridder gebundeld in een artikelenreeks die verscheen in het tijdschrift van de vereniging en onlangs ook op het platform Erfgoed Ternat op Facebook. Je kunt de volledige reeks ook lezen via deze link.
BETOGING OP HET MARKTPLEIN 
Niet alle gesneuvelden vonden de dood op een slagveld. Leon Berger en Albert De Valck werden in 1915 gedood tijdens een betoging tegen de Duitse bezetter op het Marktplein van Ternat. Om te voorkomen dat vrijwilligers zouden proberen de Belgische frontlinies te bereiken moesten jonge mannen zich regelmatig presenteren aan de Duitse kommandantur (letterlijke vertaling: bureau van de commandant) waar de burgers terecht konden voor voedselbonnen, allerhande toelatingen en de Ausweis (de voorloper van onze identiteitskaart). Bij zo een melding van jonge mannen kwam het tot een betoging waarbij een Duitse wachtpost het vuur opende op de jonge mannen.
DE FRONTBEWEGING
Andere helden sneuvelden tijdens gevechten tegen de oprukkende Duitsers of overleden aan verwondingen, ontberingen en ziektes. Bij de gesneuvelden uit Wambeek vinden we ook vrijwilliger Hubert Willems, één van de soldaten die aan het Ijzerfront mee aan de basis lag van de Frontbeweging en de latere Frontpartij, die streefden naar de emancipatie van de Nederlandstaligen in het toen nog eentalig Franse België. De beweging wou ook “nooit meer oorlog”. Zie ook Editiepajot hierover.
Wie nog aanvullende informatie heeft of info wenst over de Sint-Gertrudis Cultuur- en Heemkring, kan altijd contact opnemen met Jozef De Ridder, voorzitter van de heemkring, via deken.de.ridder@scarlet.be
Eerder verschenen De Brug bezoekt ereperk soldaten Groote Oorlog - Kleuter Niels bracht hulde aan zijn voorouder Henri Van Lierde
Eindstation Ternat - Herman Herpelinck over vluchtelingen in de Groote Oorlog
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 jan 2020
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 21 sep 2023
Guido van Cauwelaert | 20 sep 2023
Guido van Cauwelaert | 18 sep 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 16 sep 2023
Guido van Cauwelaert | 15 sep 2023
Guido van Cauwelaert | 14 sep 2023
Guido van Cauwelaert | 13 sep 2023
Guido van Cauwelaert | 08 sep 2023

archief