TERNAT – Serclaes wordt na 700 jaar herdacht tijdens open monumentendag zondag 11 september

C21

TERNAT – Serclaes wordt na 700 jaar herdacht tijdens open monumentendag zondag 11 september

Mini_dsc_8207
 
Mini_dsc_8213
 
Mini_kalender
 

Zondag 11 september 2022 worden er op vele plaatsen tal van activiteiten gepland, ook in Vlaams Brabant en het Pajottenland.

In Ternat vind in het kasteel Kruikenburg heel wat animatie te beleven zoals een klein marktje, standjes om te eten en drinken, doedelzakspelers, spel voor jong en oud, rondleiding in het kasteel, Toneelspeler Geo Raspé brengt een ludieke vertelling rond het leven van t'Serclaes hier is tranen van het lachen verzekerd.

In het kasteel staat er een standje waar men unieke ceramieken beeldjes, kalenders en boekje over Everaert t'Serclaes kan kopen en zo mee de restauratie van het kasteel mee te bekostigen.

Eind 2020 kwamen drie vrienden, kunstenaars elk in zijn eigen vak, bij elkaar en werd er overeen gekomen iets speciaals te doen rond het thema t'Serclaes.

Fien Monsieur bekend kunstenares in Ternat en ver daar buiten sprak mij aan of ik foto's wou maken rond t'Serclaes. Ik zelf was verwonderd hoeveel mensen de geschiedenis van deze figuur op de Grote Markt in Brussel niet kende, en alleen hoopte geluk te zullen hebben als ze over de arm van dit voor hen mysterieus beeld aaiden.

Na verschillende keren naar Brussel te zijn geweest en de nodige foto's genomen te hebben, had Fien Monsieur niet stil gezeten en popjes in ceramiek gemaakt om een prachtige kalender rond Everaert t'Serclaes te maken. Voor de bewoording op de kalender en in het boek werd beroep gedaan op professor Frans Du Mong eveneens uit Ternat.

Maar door Corona waren ook wij gedwongen alles in afwachting te plaatsen op betere tijden.

Ondertussen werden er hier en daar nog aanpassingen gedaan en maakte Fien nog een reeks andere popjes bij.

Dit project kreeg ondertussen ook medewerking en steun van schepen Marleen Platteau en Christianne Servranckx van cultuur Ternat en bewondering van schepen Delphine Houba Brussel.

Deze popjes met een amulet met het wapenschild van t'Serclaes, de boekjes en kalenders 2023 zullen zondag 11 september tijdens open monumentendag verkocht worden aan schappelijke prijzen, en een deel van de opbrengst word geschonken aan de restauratie van het kasteel Kruikenburg.

Een uniek en prachtig geschenk voor eindejaar

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 sep 2022
Devogeleer Emile
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 24 mei 2023
Guido van Cauwelaert | 24 mei 2023
Guido van Cauwelaert | 17 mei 2023
Guido Van Cauwelaert | 14 mei 2023
Guido van Cauwelaert | 10 mei 2023
Guido | 08 mei 2023
Guido van Cauwelaert | 06 mei 2023
Guido Van Cauwelaert | 03 mei 2023

archief