TERNAT - Pol de Mont in een hedendaags jasje: Poeziewandeling in Wambeek tijdens Vlaanderen Feest

C21

TERNAT - Pol de Mont in een hedendaags jasje: Poeziewandeling in Wambeek tijdens Vlaanderen Feest

Strijtem-ivo-van_c_stefaan-temmerman
 

Op 6 juli staat Vlaanderen Feest in Wambeek ook in het teken van haar meest iconische inwoner: Pol de Mont. 100 jaar na de publicatie van zijn bekendste gedicht  Aan mijn Payottenland, presenteert het Pol de Montgenootschap zijn rijke literaire erfenis in een nieuw jasje. Op panelen langs een toegankelijke wandeling doorheen het Pajotse landschap kunnen deelnemers het werk van De Mont ontdekken en gaat dichter Ivo van Strijtem ermee in dialoog aan de hand van eigentijdse interpretaties.


Een poetische ontdekkingstocht in Wambeek

Langs de bijzondere route in Wambeek – die gedeeltelijk het bestaande Pol de Montwandelpad volgt – krijgt de poezie van Pol de Mont (1857-1931) ook een eigentijdse touch. Dichter Ivo van Strijtemselecteerde en herwerkte acht gedichten van De Mont. Dirk Lindemans (voorzitter Pol De Montgenootschap): Via een lus van 5,5km kunnen wandelaars zowel de originele gedichten als de herinterpretaties van Van Strijtem ontdekken op panelen in het Wambeekse landschap. De route neemt je mee langs het geboortehuis van de schrijver, de watermolen van Klapscheut en het beschermde natuurgebied Kouterbroeken.
Met behulp van de Erfgoedapp kunnen wandelaars niet alleen de route volgen, maar ook genieten van extra informatie en luisteren naar de gedichten, ingelezen door Ivo van Strijtem.

Een boeiende wisselwerking tussen verleden en heden

Pol de Mont, geboren op 15 april 1857 in Wambeek, was een gevierd journalist, verhalenschrijver en dichter. Dirk Lindemans: Helaas is De Mont vandaag minder bekend bij het grote publiek, maar zijn werk blijft onmiskenbaar belangrijk. De Mont was een echte wereldburger: een van de eerste Bruegelkenners, een begenadigd schrijver en van groot belang voor de Vlaamse taal en cultuur. In zijn tijd was hij bovendien een belangrijk dichter en een fiere Payot.  De inhuldiging van de Pol de Mont Poeziewandeling valt dan ook samen met de honderdjarige herdenking van het iconische gedicht  Aan mijn Payottenland. Ivo van Strijtem, bekend om zijn toegankelijkheid en expressieve woordkunst, brengt met zijn interpretaties een frisse kijk op De Monts werk. Ivo van Strijtem: Ondanks dat De Mont zijn gedichten in een heel andere tijd schreef, vond ik ze vaak verrassend actueel en prikkelend.

Op 6 juli kan iedereen Pol de Monts poez ie (her)ontdekken vanaf 13 uur in het gezelschap van Ivo van Strijtem, die de gedichten voor de gelegenheid zal voordragen langsheen het parcours. De wandeling vertrekt aan het Parochiehuis in Wambeek. Bij inschrijving ontvangt elke wandelaar een routeplan, een appel en een paar bonnen voor een hapje-tapje. Nadien blijft de poëziewandeling met de panelen toegankelijk tot 30 september; na 6 juli is de start aan het beginpunt van de Pol de Montwandeling op de parking nabij de kerk van Wambeek, waar ook een infoblad over deze poezieiewandeling beschikbaar zal zijn.

Het project werd gerealiseerd door het Pol de Montgenootschap met de financielesteun van gemeentebestuur Ternat en Zender

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jun 2024
Guido van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 30 jun 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jun 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 18 jun 2024
Guido | 14 jun 2024
Guido van Cauwelaert | 04 jun 2024

archief