TERNAT - Meerderheidsfracties blikken terug op een jaar bestuur

C21

TERNAT - Meerderheidsfracties blikken terug op een jaar bestuur

Audioverslag_21122023_knip
 
Groepsfoto_meerderheids_0724
 

In 2018 vormden CD&V-Volks en Voor Ternat, tot verrassing van velen de nieuwe bestuursmeerderheid met Michel Vanderhasselt als burgemeester. N-VA, dat heel de tijd in poleposition had gezeten in de onderhandelingen voor een bestuursmeerderheid viel onverwacht uit de boot.

Maar een jaar geleden werd Voor Ternat na een zogenaamde constructieve motie van wantrouwen dan weer omgeruild voor N-VA en Open Vld+.

Volgens N-VA en Blauw en Volks was een eerste reden voor de bestuurswissel een meningsverschil over het behandelen van het Forensisch rapport van Audit Vlaanderen over gesjoemel in dossiers door de gewezen gemeentesecretaris en juridisch betwistbare beslissingen van de politieke overheid. Over die audit werd steeds in de het grootste geheim beraadslaagd en er werden ook geen zware tuchtsancties opgelegd aan de betrokken ambtenaar, zoals gevraagd door Voor Ternat.

Voor Ternat wou uiteindelijk samen met de oppositie dat de gemeenteraad het dossier naar zich toe zou trekken en zich voor de rechtbank burgerlijke partij zou stellen voor de door de gemeente opgelopen schade . Dat gebeurde uiteindelijk ook. Doordat Voor Ternat contact opgenomen had met de oppositie over de behandeling van het Auditdossier, was het vertrouwen binnen de meerderheid onherroepelijk geschonden, stelt  Jurgen Depoorter (voorzitter N-VA).

Een ander dossier was een door de oppositie van N-VA en VLD ingediend voorstel voor een zogenaamde bouwpauze voor ‘grote projecten’. Voor Ternat onthield zich in dit dossier omdat het juridisch niet onderbouwd was en oppositiefractie  VooruitGroenXL diende amendementen in omdat het voorstel ook de gewone burgers in de dorpscentra het renoveren van het panden waarin zij wonen onmogelijk maakte.

Uiteindelijk werd het voorstel van de oppositiepartijen N-VA en VLD gestemd met de steun van CD&V-Volks maar later door de gouverneur vernietigd omdat het onwettelijk was. Dat CD&V-Volks voor een voorstel van de oppositie stemde en de meerderheidspartner zich daarbij onthield omdat het voorstel onwettelijk was, werd uiteindelijk de officiële reden voor een motie van wantrouwen van CD&V-Volks tegen partner Voor Ternat.

Volgens Burgemeester Michel Vanderhasselt was er bij (CD&V) #volks al een tijdje een groeiende frustratie dat vooral zij de trekkers waren van het beleid en dat de grote realisaties vooral op hun departementen gebeurden en dat er veel werk op de plank bleef liggen aan de andere kant van de tafel.

Voor Ternat  verontwaardigd over ongegronde stellingen 

blamage voor de hardwerkende administratie

Met dit soort ongegronde stellingen de lokale verkiezingscampagne openen daarover zijn wij opnieuw verontwaardigd, reageert Yo De Beule namens Voor Ternat. Dit is een zwaktebod.

De meerderheidswissel was en blijft een initiatief waar de volledige gemeente schade van ondervindt. Dat de nieuwe meerderheid nu plots met deze nieuwe verklaring komt, is opvallend. Zou het de verkiezingskoorts zijn die stijgt?

Er is in de eerste jaren van de legislatuur veel werk verzet voor projecten die nu worden gerealiseerd. Denk aan het opstarten van de bouw van een nieuwe gemeenteschool in Lombeek, het evenementenloket of de speeltuin in Lombeek. Deze aantijgingen zijn een blamage voor de hardwerkende administratie.

Als Voor Ternat trekken wij op een positieve en sportieve manier naar de verkiezingen. We verwachten van alle partijen een even constructieve houding. 

Wat deden N-VA en Blauw?

Schepen Sven De Paepe (N-VA): Op korte tijd hebben we enkele cruciale dossiers uit het slopgetrokken of gestart na 4,5 jaar letterlijke stilstand. De bouwpauze werd ondertussen herbevestigdzonder klachten of procedures. Op enkele maanden hebben we de bouw van een nieuwe school voor GBS De Kiem Lombeek gereanimeerd. De subsidies werden veilig gesteld en we stelden een nieuw architectenbureau aan. Outdoor Ternat-Wambeek, de grootste sportvereniging van Ternat, heeft eindelijk een concessie overeenkomst. KLJ Wambeek kreeg na jaren onzekerheid een erfpachtovereenkomst en dus zekerheid voor de bouw van hun nieuwe lokalen. Ook de vernieuwing van enkele speeltuinen stond nergens en werd door ons gestart. De gemeentelijke welkomstborden die ons visitekaartje zijn voor mensen die de gemeente binnen rijden werden heel recent eindelijkvernieuwd.

Schepen Steve Convents (Blauw): Ook ik sloeg de handen meteen aan de ploeg en werkte samen met de burgemeester een nieuw, vereenvoudigd evenementenloket uit en ook het verouderdealcoholreglement werd aangepakt.

Schepen Nele Vandenbulcke (N-VA): Als voorzitter streef ik naar efficiëntiewinsten door deklusjesdienst van het OCMW op termijn te integreren in de groendienst van de gemeente. Dit proces is nog in de overgangsfase maar zo kan het personeel op termijn optimaal ingezet worden tendienste van heel de bevolking”. Verder proberen we nu zoveel mogelijk in te zetten op socialeactivering en tewerkstelling van onze klanten bij het OCMW.

En Volks ?

Schepen Gunter Desmet (#volks): Na de definitieve goedkeuring van het mobiliteitsplan inseptember 2023 zijn we nu volop bezig met de uitvoering ervan. Het eerste grote fietspadendossier,Sluisvijverstraat-Nieuwbaan, is ongeveer afgerond. In het najaar starten de werken aan de Fossebaan, en als deze afgelopen zijn, start in 2026 de heraanleg van Lombeek-centrum. Daarnaast werken we verder aan het verkeersveilig maken van de schoolroutes en de schoolomgevingen, met de focus dit jaar op school Horizon en school De Droomgaard Meersstraat.

Schepen Geert De Feyter (#volks): Met Plan Steenuil hebben we samen met verschillende partners sterk ingezet op natuurversterking en het verhogen van de biodiversiteit. Onze doelstelling om een boom per inwoner te planten is behaald. We hebben verder ingezet op de uitvoering van hetopgemaakte klimaatactieplan met wijkrenovatieprojecten, renovatiecoachen, warmtescans, regenwatercoachen, klimaattuincoachen, laadpalen en elektrische deelwagens. Dit alles om onzeCO2-uitstoot te proberen verminderen. Samen met onze nieuwe kartelpartners kwam er versnellingin het dossier van de herbestemming van het oud-gemeentehuis, kasteel De Mot, dat eenbuitenrenovatie en binnenrenovatie krijgt tot ceremoniekasteel.

Neuzen in dezelfde richting

Volgens de nieuwe bestuursmeerderheid kwam de bestuurswissel laat maar niet ‘te laat’. Goed besturen is een verhaal van samenwerken en van vertrouwen. Met de neuzen in dezelfde richting gaat alles sneller vooruit en is het ook aangenamer werken als een echte ploeg. Een aantal kiezers zijn de laatste jaren hun vertrouwen wat kwijtgeraakt in de nationale politiek omwille van het vele gekibbel en het gebrek aan daadkracht. In Ternat proberen wij het goede voorbeeld te geven van hoe collegiaal samenwerkenwel kan, besluiten ze.

Lees ook

Vooruitgroenxl roept inwoners met andere nationaliteit op zich te registreren als kiezer

Wie is er klaar voor de verkiezingen

Resultaat van beleid van CD&V-Volks en Voor Ternat is pover

VooruitgroenXL wil transparanter bestuur

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 jul 2024
RT
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 03 jul 2024
Guido van Cauwelaert | 03 jul 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 30 jun 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jun 2024
Guido van Cauwelaert | 18 jun 2024
Guido | 14 jun 2024

archief