TERNAT viert duurzame helden

C21

TERNAT viert duurzame helden

Img_0828
Schepen Geert De Feyter en Olivier De Craene van Oxfam Wereldwinkel Ternat, hijsen de vlag met de duurzame ontwikklingsdoelstellingen.
 
Img_0830
Img_0831
Img_0835
 
Img_0838
Img_0846
Img_0843_knip
De duurzame helden kregen een mand met Wereldwinkelproducten.
Img_0845_knip
 

Samen met 110 andere Vlaamse steden en gemeenten zal ook Ternatr alles in het werk stellen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) bekend te maken bij de inwoners. Tijdens de Week van de Duurzame Gemeente hijsen ze naar goede gewoonte de SDG-vlag en zetten ze lokale duurzame helden in de kijker. Ook in Ternat werden enkele duurzame helden gevierd tijdens een receptie in het gemeentehuis. 

De campagne wil meer doen dan sensibiliseren. Deelnemende gemeenten engageren zich ook om wensen voor een duurzaam 2030 te verzamelen bij hun burgers.

 

De SDG's als kompas voor lokaal beleid

In tegenstelling tot voorbije edities – met focus op bijvoorbeeld klimaat, inclusie en onderwijs – schuift de editie van 2024 geen thema of SDG naar voor maar krijgen deelnemende gemeenten vooral inspiratie en tools aangereikt om hun lokale beleidsplannen integraal te verduurzamen. Aan de vooravond van de laatste legislatuur richting horizon 2030 zal die aanmoediging niet op een koude steen vallen. In een recente bevraging door de VVSG geven 60% van de gemeenten aan dat ze van plan zijn de SDG’s te gebruiken als kapstok voor hun nieuw meerjarenplan. 40% monitort de vooruitgang op de SDG’s, een verdubbeling tegenover vorig jaar. Tijdens de campagneweek verspreidt de VVSG onder andere een video waarin Deinze, Halle en Harelbeke vertellen hoe zij al aan de slag gingen met de SDG’s als kompas of toets voor hun beleid. De Duurzame Gemeenten kunnen op 24 september ook deelnemen aan een webinar over duurzaamheidstools voor lokale besturen.
 

SDG’s?

De Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling en haar 17 SDG’s werd in 2015 ondertekend door België en 193 andere landen. De SDG’s verenigen internationale afspraken rond armoedebestrijding, klimaatverandering, verstedelijking, … en roepen op tot integrale actie. We hebben nog minder dan 6 jaar om de SDG’s te realiseren. In het licht van maatschappelijke uitdagingen is het belangrijker dan ooit dat we nu werk maken van duurzame ontwikkeling. Vlaamse steden en gemeenten werken dagdagelijks aan de realisatie van de SDG’s en worden internationaal erkend als pioniers in de lokale vertaling van de Agenda 2030. De Vlaamse Week van de Duurzame Gemeente inspireerde al lokale besturen (en hun koepelverenigingen) in NederlandLetland, Bolivia, Senegal en Kameroen om in september een gelijkaardige campagne op poten te zetten.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 sep 2024
Guido Van Cauwelaert
Guido van cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 13 sep 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 02 sep 2024
Guido van Cauwelaert | 01 sep 2024
Guido van Cauwelaert | 28 aug 2024
Guido Van Cauwelaert | 28 aug 2024
Guido van Cauwelaert | 24 aug 2024

archief