BEERSEL - Boeiende verhalen achter Dworpse huisgevels

BEERSEL - Boeiende verhalen achter Dworpse huisgevels

Editiepajot_beersel
Het nieuwe nummer klaar voor verzending
 
Foto_boekje_81
Op de voorpagina: Landelijk tafereel op de Krauwenberg in Dworp
 

Er is een nieuwe publicatie van het heemkundig genootschap ‘van Wittthem’ Beersel: de huizen van Dworp. De heemkring kon de hand leggen op een uniek tijdsdocument, nl. foto’s van verschillende huizen van Dworp uit  de jaren ’50. Deze foto’s bevonden zich op steekkaarten in het historisch kadasterarchief te Halle. Na wat digitaliseerwerk werd de huidige locatie van de huizen opgezocht en op dezelfde plek een hedendaagse foto gemaakt.

Soms is de tijd blijven stilstaan, enkele huizen verdwenen, maar de meeste huizen zijn in het huidige straatbeeld nog goed te herkennen. Een ware teletijdmachine naar het Dworp van de jaren ’50!

Dankzij de auteurs Willy Debraekeleer, Alex Wauters en Mieke Dekoninck komt dit erfgoed weer tot leven. Reeds lang benieuwd welk verhaal er achter de gevels verscholen ligt? Wie woonde er, welk beroep werd er uitgevoerd, wat was de gezinssituatie? Alles werd door de auteurs minutieus nagepluisd. Bovendien zijn er waardevolle wetenswaardigheden toegevoegd zoals bidprentjes en familiefoto’s. Vele Dworpse volksfiguren worden nu vereeuwigd in het  verhaal van hoe en waar ze woonden:  Pie Varken, Jef Konijn, Jef Elektrik, Neeke Klipper, Jul va Jokkes, Net va Createur, Jefke Weutel, Maree Carbuur,… Een nummer om nog lang na te genieten.

Het nummer kan aangekocht worden mits het storten van € 10 op het rekeningnummer IBAN BE24 0013 1143 4138 van het Heemkundig Genootschap ‘van Witthem’ Beersel, met vermelding van naam, voornaam en adres, gevolgd door de aanduiding ‘nummer 81’.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mrt 2019
Sam Herremans
Ingezonden foto's
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 16 sep 2019

archief