Provincie Vlaams-Brabant start rondetafelgesprekken voor oprichting Nationaal Park Brabantse Wouden

Provincie Vlaams-Brabant start rondetafelgesprekken voor oprichting Nationaal Park Brabantse Wouden

Dsc_7112__large_
Het Hallerbos opnieuw in zijn glorie. Tot Emile Devogeleer
 

Vlaams-Brabants gedeputeerde voor leefmilieu Bart Nevens is verheugd dat de plannen rond het uitwerken van een Nationaal Park concreter worden. “Hier ijver ik al geruime tijd voor. Als gedeputeerde nodig ik dan ook alle relevante partners in dit verhaal uit voor een rondetafelgesprek, zodat het natuurpark vorm kan krijgen en we de natuur beter kunnen beschermen,” 

De Vlaamse regering schreef een openbare aanbesteding uit die moet leiden tot de oprichting van het Nationaal Park Brabantse Wouden. “De bedoeling is om de natuur en de biodiversiteit een stevige duw in de rug te geven door verschillende gebieden te verbinden. Het gaat werkelijk om een reusachtig gebied: van de Dijlevallei, het Meerdaalwoud en het Heverleebos over het Zoniënwoud tot en met het Hallerbos. Een gigantische groene long voor onze provincie”, zegt Bart Nevens.

“Dit project betekent niet dat het hele gebied nu ineens bebost gaat worden. Het Zoniënwoud en het Hallerbos bijvoorbeeld liggen niet pal naast elkaar. Maar door gerichte ingrepen om de groen-blauwe netwerken te versterken kunnen we de verschillende gebieden nog beter op elkaar laten aansluiten. Zo maken we niet alleen werk van de betonstop, maar nemen we ook maatregelen om de klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden.

Rondetafel

“Voor het welslagen van dit unieke natuurproject is een goede coördinatie en samenwerking cruciaal. Vanuit onze rol als provinciale streekmotor nodig ik als gedeputeerde dan ook alle relevante partners in dit verhaal uit voor verkennend rondetafelgesprek zodat we de krachten kunnen bundelen en snel resultaten kunnen boeken. Binnenkort zit ik trouwens rond de tafel met het Agentschap Natuur en Bos (ANB), waar ik dit zeker en vast ook ter sprake zal brengen”, zegt Nevens.

Nationaal Park Hoge Kempen als voorbeeld

Als Vlaams Volksvertegenwoordiger bepleitte Nevens dit voorstel meermaals bij zijn collega’s en de minister. “Dat er nu werk van gemaakt wordt, stemt me dan ook zeer hoopvol dat we in Vlaams-Brabant het tweede Nationaal Park van Vlaanderen kunnen creëren. Het Nationaal Park Hoge Kempen toont aan dat we zo niet alleen de natuur en de biodiversiteit duurzaam kunnen versterken, maar dat het ook een extra toeristische troef kan zijn voor onze regio.”

“De titel Nationaal Park betekent echter niet dat het gebied een afgesloten en ontoegankelijk reservaat wordt”, legt de gedeputeerde voor leefmilieu uit. “Mensen die er wonen moeten zich dus geen zorgen maken, integendeel: een Nationaal Park zorgt er net voor dat hun groene omgeving niet alleen gevrijwaard, maar ook duurzaam versterkt wordt.”

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 apr 2019
Marc Sluys
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 02 jun 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 30 mei 2020
Roger Swalens | 26 mei 2020

archief