Zelfdoding blijft de grootste doodsoorzaak

Zelfdoding blijft de grootste doodsoorzaak

Politie_zone
 

In 2016 overleden in Vlaanderen 1 057 personen door suïcide, wat neerkomt op bijna 3 zelfdodingen per dag. Bij mannen is zelfdoding de tweede belangrijkste oorzaak van verloren levensjaren na longkanker. Bij vrouwen is suïcide de derde belangrijkste doodsoorzaak na borst- en longkanker. (Cijfers afkomstig van het Agentschap zorg en gezondheid.) 

 

Ook in de politiezone Zennevallei komen zelfdoding en/of pogingen voor. Dit jaar al kwam de politie tussen voor 13 zelfmoordpogingen en 13 effectieve zelfdodingen. Afgelopen jaar 2018 stelden we acht zelfmoordpogingen vast en bij één persoon kwam alle hulp te laat.  

 

Zelfmoordpoging

Afgelopen week werd de lokale politie Zennevallei zo nog opgeroepen voor een persoon die dreigde zichzelf van het leven te beroven. De hulpdiensten waren reeds ter plaatse, maar de situatie was te gevaarlijk waardoor bijstand werd gevraagd aan de politie. Eens de inspecteurs ter plaatse waren, bleek de man in het bezit te zijn van een scherp mes. Hij dreigde meermaals zichzelf te doden en later bedreigde hij ook onze inspecteurs. Zo poogde hij meermaals zijn dood uit te lokken. Gelukkig konden de inspecteurs op hem inpraten en kon de man worden overmeesterd, evenwel met geweld. Hierbij vielen dan ook gewonden. Zo raakte één van onze inspecteurs gewond, alsook de man zelf.  

 

De man werd naar het ziekenhuis overgebracht. Hij bleek tevens zwaar onder invloed van alcohol. 

 

Gelukkig liep het hier, gezien de omstandigheden goed af, maar het had zeker erger kunnen zijn. 

 

Zelfmoordgedachten? Laat het zo ver niet komen 

Zelfmoordgedachten of ken je iemand met zelfmoordgedachten? Bel de zelfmoordlijn op het nummer 1813 en praat erover. Bij de Zelfmoordlijn1813 staat er altijd iemand klaar. Elk gesprek is anoniem en gratis. 

 

Alle informatie is terug te vinden op de website www.zelfmoord1813.be

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 okt 2019
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 26 mei 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief