BEERSEL Jubileumoptreden Komma was grandioos

BEERSEL Jubileumoptreden Komma was grandioos

Editiepajot_bart_devill___kommajubileumoptreden
foto Bart Devillé
 

 Zaterdag 5 oktober zal niet zo gauw vergeten worden in Beersel. Immers cabaretgroep Komma bestaat 50 jaar en dit werd gevierd met een jubileumoptreden in CC de Meent, die voor deze gelegenheid bomvol gelopen was. De Komma’s lieten het niet aan hun hart komen, overtroffen zichzelf en hun optreden duurde tot na middernacht.Van waar de naam Komma? Wel, deze komt van “Kolder Onzin Muziek Mime en Amusement”. Hoe het allemaal begon?! In het najaar van 1068 was een bijlage gevoegd aan het gemeentelijk blad van Alsemberg: De Staart. Hierin deed Jot Theys, toenmalig gemeenteraadslid, een oproep naar de Alsembergse jeugd om zich te uiten. Op 19 april 1969 ging dan de Komma-bal aan het rollen. Er werd keihard gewerkt om liedjes te schrijven en te componeren, evenals sketches en conférences te bedenken. In 1971 trad KOMMA al met een nieuw programma voor de eerste keer op buiten de gemeente : de Beursschouwburg in Brussel.

In het begin werd gerepeteerd in de gemeentelijke feestzaal, vandaag vinden de repetities plaats in de Grote Sleutel in Alsemberg. Vanaf 1976 werd KOMMA- met nieuwe mensen- zelfs in het buitenland, gevraagd om op te treden. Heel wat bekende namen waren ooit aan de slag bij Komma en “leerden er hun stiel”, vraag het maar aan Clouseau e.a. . In 1996 is Jot Theys, stichter, bezieler, conférencier aan rust toe.  Guido Govaerts neemt met verve de rol van Jot over en samen met Mark Van Beers (Georges voor de vrienden) creëren zij onvergetelijke sketches. Zij worden het nieuwe gezicht van KOMMA en het mooie liedje blijft duren. Ook de covergroep Mortel ziet dan het levenslicht. Hun optreden zaterdagavond zal nog lang blijven nazinderen in de gemeente; alles was aanwezig om er een top-avond van te maken: vakmanschap, muzikaliteit en creativiteit, ambiance en nog veel meer. Komma van vandaag is de ideale mix van de “oudere” garde en jeugd die van wanten weet: Jos Vander Meylen, Jan Gryseels, Guido Goovaerts, Eddy De Moortel, Floris Mosselmans, Pieter Van Leuven, Thomas De Moortel, Johan De Rijck en Augusto Brito.

Schepen van Cultuur, Elsie De Greef(N-VA): “ Jan Gryseels en Jos Vander Meylen konden vijftig jaar geleden niet vermoeden dat Komma vandaag nog zou bestaan. Ze zijn vandaag de laatsten van de oorspronkelijke bezetting.In 1994 kreeg Komma de Herman Teirlinckpkrijs en in 2017 ontving Jos Vander Meylen de cultuurprijs “Cultuur op spoor”. Vandaag komt daar de gouden gemeentelijke medaille voor kunst en cultuur bij voor Jan Gryseels en Jos Vander Meylen. Komma is ook een Koninklijke” vereniging geworden, deze prijs krijgen ze binnenkort uit handen van de gouverneur. “

 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 okt 2019
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 09 feb 2020

archief