BEERSEL Jos Van Impe schreef nieuw boek

BEERSEL Jos Van Impe schreef nieuw boek

Editiepajot_bart_devill___boek
foto Bart Devillé
 

 Oud-Dworpenaar Jos Van Impe – hij bracht zijn jeugd door in Dworp, in het voormalige KAJ domein, vandaag Hanenbos-  is zeker niet aan zijn proefstuk toe met “La Coupe Van Maldghem”. Als kind woonde hij zelf een aantal motorcroswedstrijden bij in Dworp en regio. De laatste jaren verdiepte hij zich in de levens en carrières van andere Belgische motorcrossers. Dit inspireerde zich tot het schrijven van verschillende boeken. Zoals nu “La Coupe Van Maldeghem”. Pierre Van Maldeghem, naar wie de ‘Coupe’ vernoemd werd, was een fervent motorrijder, lid van AMC Forestoise en Secretaris-Generaal van de Belgische Motor Bond (BMB). Hij was actief als motorrijder in regelmatigheidswedstrijden, motorcrossen en trials. Als luitenant in het Belgische leger na de Duitse inval in 1940 overleed hij aan zijn verwondingen nadat hij onder vuur was genomen door Duitse soldaten. Zijn divisie verdedigde een steunpunt langs het Albertkanaal, waar ze hevige aanvallen doorstond. Van Maldeghem waagde zich met zijn BMW motor op de berm van het  kanaal om zijn manschappen moed te geven, wat hem noodlottig werd. 

Te zijner nagedachtenis lanceerde een groep vrienden van Van Maldeghem,  voornamelijk leden van Motor Union Louvaniste, onder impuls van Jacques Ickx  in het geheim een jaarlijkse wedstrijd die ze de naam ‘La Coupe Van Maldeghem’ gaven. Vier edities vonden plaats tijdens de bezetting, op verschillende locaties: in Beerse in 1940, in Herentals in 1941, in Ukkel in 1942 en een laatste in 1943 in Overijse. Na de bevrijding volgde er nog een allerlaatste editie van de coupe in 1947. Het boek ‘La Coupe Van Maldeghem’ brengt alle verspreide snippers informatie rond Pierre Van Maldeghem, de wedstrijd en de crosswereld tijdens en na de Tweede Wereldoorlog bij elkaar en haalt zo een intrigerend stuk Belgische motorcrossgeschiedenis van onder het stof. Voor “La Coupe Van Maldeghem” verdiepte Jos Van Impe zich in eerdere boeken in de levens en carrières van andere Belgische motorcrossers zoals de legendarische Gilbert De Rudder (alias Grizzly), Frans Adam uit Dworp en Felicien Decamps uit Vlezenbeek en zocht alle informatie bij elkaar over de Motorcross in Dworp. Ook het Belgische atletiekverleden kon op zijn interesse rekenen en resulteerde in boeken over Frans Wauters uit Dworp en over De gouden jaren van de Belgische atleten in Brazilië (Corrida International de São Silvestre). Met een boek over Dworpenaar Jan Debusscher schreef hij ook een wielersportboek.

“La Coupe Van Maldeghem” kan rechtstreeks besteld worden bij de uitgever: http://www.lulu.com/spotlightdotvandotimpeatpandoeadotbe of bij de auteur: jvanimpe@gmail.com .

 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 okt 2019
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 03 jul 2020

archief