BEERSEL - Nieuwe publicatie Heemkundig Genootschap over de pastoors van Huizingen

BEERSEL - Nieuwe publicatie Heemkundig Genootschap over de pastoors van Huizingen

Nieuw_boekje_heemkundig_genootschap
 

Het Heemkundig Genootschap ‘van Witthem’ Beersel stelt haar laatste publicatie voor: een historisch overzicht van de Huizingse pastoors. Auteur is Cécile Goossens, commissielid van het genootschap.  De publicatie geeft een vlot leesbaar overzicht van alle gekende pastoors van de 13de tot en met de 21e eeuw, met vermelding van hun kosters. Voorafgaand aan deze uitgave, inventariseerde Cécile met ijver het oude parochiearchief van Huizingen. Dankzij de goede ordening kon een publicatie als deze tot stand komen.

Het werk geeft ons een unieke kijk in het dorpsleven van vroeger waar ‘de pastoor’ een grote rol in speelde.  Legendarisch was b.v. pastoor Leonard Meyers, parochieherder van Huizingen van 1717 tot 1768.

In 1728 klaagde deze pastoor Meyers bij de aartsbisschop over het feit dat de dorpsheer de Varick  van huizingen en hun gezin zodanig veel plaats innamen in het koor, dat de zangers er geen plaats meer vonden en zelfs zodanig dat hij zelf gehinderd werd in het opdragen van de mis. Maar ook de adel beet van zich af en eiste hun vaste plaats op in het koorgedeelte van de kerk waar ze later ook wilden begraven worden. Bij het besprenkelen van de gelovigen met gewijd water, ’s zondags voor de hoogmis, hield de heer van het dorp en zijn gevolg er niet van als een doodgewone boer besprenkeld te worden. Ze wilden niet dat het wijwater over hun zou worden gekwispeld maar dat de wijwaterketel hen zou worden aangeboden! Een eis waar pastoor Meyers onmogelijk akkoord mee kon gaan…  deze en vele andere anekdotes vertellen ons welke rol de pastoor innam in het dorpsleven.

Ook dankzij de inzet van Cecile en echtgenoot Jos Nackaerts werd de Huizingse parochiekerk Sint-Jan Baptist opgenomen in de ‘inventaris bouwkundig erfgoed‘ van het agentschap Onroerend Erfgoed.

Het nummer 83 van het heemkundig genootschap ‘De pastoors van Huizingen’ is 68 pagina’s dik en kost 10 euro. Bestellen kan via jan.zelck@telenet.be, zolang de voorraad strekt.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 nov 2019
Sam Herremans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 21 sep 2020
Hugo Devillé | 21 sep 2020
Sam Herremans | 19 sep 2020

archief