Beersel wil impact Corona milderen

Beersel wil impact Corona milderen

Editiepajot_bart_devill___banner_beersel
foto Bart Devillé
 

 

Beersel zal geen uitzondering zijn: de coronacrisis zal voor de gemeente grote financiële gevolgen hebben met niet te onderschatten effecten op het budget. Zo verwacht men aanzienlijk minder inkomsten en tegelijk belangrijke meeruitgaven. Banners  “Nu volhouden en solidair zijn = levens redden” symbolisch en effectief gedragen door het college en de Beerselaars informeren en bij de zaak houden, duiken op in de gemeente.

 

Het gemeentebestuur wil daarom de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen en vermijden dat in een later stadium aan burgers extra bijdragen moeten gevraagd worden, om het door de hogere overheid “opgelegd budget in evenwicht” te kunnen behouden. Eddy Deknopper (Lijst Burgemeester), schepen van Financiën, in naam van het college: “Toch wil het gemeentebestuur Beersel in deze moeilijke tijden ook haar solidariteit tonen naar burgers, verenigingen en bedrijven en schuift een aantal beslissingen naar voor om de impact van Corona te milderen”. Beslissingen en maatregelen werden genomen met één motto voor ogen: “Nu volhouden en solidair zijn = levens redden “. In het kader van “Solidair naar bedrijven” wordt de inning van de belasting op economische activiteit van 2019 verlaat, worden de facturen van de lokale partners zo vlug mogelijk betaald, wordt tijdens de lockdown geen verblijfsbelasting voor hotels en B&B aangerekend, geen standgeld te betalen voor markt- en foorkramers, enz… Ook werden platformen voor aangepaste dienstverlening lokale economie en “Koop in Beersel” een vaste waarde in het leven geroepen.

Ook is Beersel solidair naar burgers en verenigingen. Wie gemeentelijke accommodatie heeft gehuurd tijdens de lockdown, zal gratis kunnen annuleren Voorschotten worden terugbetaald. Inschrijvingsgelden voor sport-, jeugd- of culturele activiteiten en CC De Meent, worden teruggegeven. Concessiegelden in gemeentelijke accomodaties worden proportioneel verminderd en voor de subsidies erkende verenigingen wordt er een regeling uitgewerkt. Ook is er nog het platform “Beersel Helpt”. “BezoekSter” draait op hoger toerental. Gratis voedselpakketten worden verdeeld en creatief bezoek in WZC de Ceder wordt gerealiseerd. En wat “Kindvriendelijk Beersel” betreft, de scholen zijn wel gesloten maar de opvang blijft verzekerd. De Jeugddienst en de Superbeerselaar proberen via online uitdagingen de jeugd toch aan te sporen om te blijven spelen. Tenslotte is de gemeente Beersel ook als werkgever solidair.

Schepen Deknopper: “Een en ander zal zorgen voor een budgettair tekort van meer dan 1MIO voor gemeente en OCMW samen. De wet legt de gemeenten een budget in evenwicht op. Dit betekent dat ook Beersel in de herfst een nieuw budget voor 2020 zal moeten opmaken. Het te verwachten tekort zal Beersel niet oplossen door nieuwe of verhoogde belastingen. Er zal dus ook moeten gezocht worden naar besparingen in de uitgaven, zowel in de werking als de investeringen. Wij zijn dan ook erg verwonderd dat oppositieleden in de gemeenteraad voorstellen indienen om juist nu de inkomsten te verlagen, door o.a. een deel van de belastingen op economische activiteiten af te schaffen of geschenkbonnen uit te delen aan de inwoners. Enig rekenwerk leert ons dat dit een bijkomend gat in de gemeentekas zou slaan van meer den 500.000 euro! “

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 apr 2020
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 02 jun 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 30 mei 2020
Roger Swalens | 26 mei 2020

archief