BEERSEL “Dorpelbezoekjes” komen in de plaats van BezoekSTER

BEERSEL “Dorpelbezoekjes” komen in de plaats van BezoekSTER

Editiepajot_bart_devill___vrijwilliger_bezoekster
ingezonden foto
 

 

In Beersel worden ook de senioren niet vergeten of aan hun lot overgelaten. Naast heel wat andere initiatieven werd half 2017 gestart met een bezoekproject. Inwoners van de gemeente van 85 jaar en ouder ontvingen van de gemeente een brief waarin het bezoek van een vrijwilliger werd aangekondigd. Het project kreeg als naam “BezoekSTER”. Hiermee wil men de link leggen met de al bestaande “TelefoonSTER”, waarmee ook getracht wordt om mensen uit hun eenzaamheid te halen. Wanneer de vrijwilliger langskwam overliep hij met de seniore een vragenlijst. . Het is de bedoeling om zo concreet ondersteuning te bieden of informatie te geven op maat van de persoon. Wordt vastgesteld dat er een bijkomende nood is, dan kan bij een maatschappelijk werker van het OCMW een opvolgbezoek worden aangevraagd. Deze vrijwilligers werden en worden gedurende het hele project begeleid door medewerkers van OCMW en gemeente, die ook instaan voor de verwerking en de opvolging van de vragenlijsten. “

Voor 2020 had men gepland om een bezoek te brengen aan de inwoners die dit jaar 75 of 80 jaar worden. De uitbraak van het Coronavirus betekende echter ook voor het Project BezoekSTER een streep door de rekening. De bezoekjes kunnen nu niet doorgaan in hun klassieke vorm. Maar zeker nu wil de gemeente de inwoners in kwetsbare situaties actief opsporen en haar bezorgdheid uiten. Er werd dan uitgekeken naar een alternatief en Beersel opteerde voor  “De Dorpelbezoekjes”. Dit zijn een éénmalig kort bezoekje – in de zomermaanden juli en augustus -  op de dorpel aan de voordeur. Een korte babbel om te zien of alles oké is, zijn er bepaalde noden, meer info nodig over bepaalde diensten, is een bezoek van een medewerker gemeente/OCMW gewenst? De vrijwilliger hanteert een zeer korte vragenlijst als houvast en overhandigt de Beknopte Seniorengids. Ook houdt hij/zij afstand en gaat niet binnen. De gemeente bezorgt hem/haar ook een mondmasker en ontsmettende handgel.

Heb jij (een beetje) tijd en (veel) zin om mee te werken aan deze dorpelbezoekjes of wil je meer info? welzijn@beersel.be (Mira 02/359.07.28) of  paco.vanmolle@beersel.be (coördinator buurtwerk 02/359.07.46) .

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 jul 2020
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 14 jul 2020

archief