BEERSEL Rode Kruisopvangcentrum Alsemberg staat terug open voor giften

BEERSEL Rode Kruisopvangcentrum Alsemberg staat terug open voor giften

Editiepajot_bart_devill___asielcentrum
foto Bart Devillé
 

 Het was lange tijd onmogelijk om giften naar het Rode Kruisopvangcentrum in Alsemberg te brengen. Intussen kan dit stilaan terug en is men op zoek naar enkele specifieke zaken. Wil men een andere gift doen, wordt aangeraden vooraf even bij het opvangcentrum te checken of men er deze gift kan gebruiken. Kledij wordt alvast opnieuw geaccepteerd. Op dit moment heeft men voornamelijk een tekort aan mannenschoenen. Met het nieuwe schooljaar in het vooruitzicht is men ook op zoek naar schoolmateriaal: drinkbussen, grote brooddozen, rugzakken voor tieners en pennenzakken. Met een nieuwe babyboom in het opvangcentrum kan men de allerkleinsten plezieren met maxi-cosi’s. Tot slot is het inline-skaten ook in het opvangcentrum een grote hype. Heb je nog skates voor kinderen of volwassenen liggen of beschermmateriaal, breng ze dan gerust binnen in het opvangcentrum.
In totaal ving men in het centrum de voorbije zes maanden al 5.150 mensen op. Men mocht een kleine 1.700 nieuwe bewoners verwelkomen, terwijl ongeveer 1.800 mensen het opvangnetwerk verlieten. Van de 95 verschillende nationaliteiten waren de drie voornaamste, Afghanistan, Palestina en Syrië, goed voor 30% van alle opgevangen personen.
Van de opgevangen personen waren 40% alleenstaande mannen en 5% alleenstaande vrouwen. 52% van de bewoners maakten deel uit van een gezin. Niet-begeleide minderjarigen waren goed voor 3%. Net als iedereen in de samenleving hebben ook de opvangcentra een bijzondere periode achter de rug. En in het verschiet. Het is intussen duidelijk dat we nog lange tijd met het coronavirus zullen moeten samenleven. Dat heeft een sterke stempel gedrukt op het samenleven in de opvangcentra. De golf aan maatregelen die elkaar, zeker in het begin, erg snel opvolgden eisten veel inspanningen van de bewoners en medewerkers. Dankzij deze extra zorg, zoals een sterk verhoogde waakzaamheid en de consequente opvolging van bewoners met ziekteverschijnselen, slaagden de opvangcentra er vooralsnog in om ernstige uitbraken te vermijden. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 aug 2020
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 21 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 21 sep 2020
Sam Herremans | 19 sep 2020
Hugo Devillé | 11 sep 2020

archief