BEERSEL Davidskornuiten bestaan 50 jaar

BEERSEL Davidskornuiten bestaan 50 jaar

Editiepajot_bart_devill___davidskornuiten_50_jaar
foto Bart Devillé
 

 Drie sportploegen zagen in 1970 het levenslicht in Dworp: een volleybalclub – vormde later met Volley Alsemberg en Lot het Davoc Lot van vandaag, Oosterse Krijgskunst School(OKS) Dworp-Halle en de Davidskornuiten(liefhebbersvoetbal).

 

Wat de Davidskornuiten betreft, zij waren de eerste voetbalploeg in Dworp, FC Dworp zou een paar jaar later de bal aan het rollen brengen. De Davidskornuiten traden aan in het liefhebbersvoetbal of het AVVV(Antwerps Verbond van Vriendenclubs), vandaag is het wel KAVVV omdat ze meer dan 50 jaar bestaan. Het ontstaan van de Davidskornuiten is wel meer dan de moeite waard……. Hier werd aangetoond dat cultuur en sport elkaar kunnen vinden. Op 30 augustus 1966 zag te Dworp, in het Gildenhuis,  een Jong Davidsfonds afdeling het levenslicht, de eerste gemengde jeugdvereniging van de gemeente, pioniers toen: Edmonde Liveyns, Edmond Onnockx, Alex Springael, Eddy Lavreysen, Machteld en Hugo Devillé. Even later kwamen er Lode Dekens en Karel Deknopper bij. Naast het organiseren van Kleinkunst-avonden, uitstappen, gespreksavonden werd er ook aan het sportieve gedacht. In 1970 begon JDF nationaal te slabakken. In Dworp bleef men niet bij de pakken zitten en de Davidskornuiten werden gesticht: “Davids” van Jong Davidsfonds en “kornuiten” van de supportersclub “Lode en zijn kornuiten”. Lode Dekens was toen  ook een begenadigd voetballer bij het toenmalige La Rhodienne. Na enkele vriendenwedstrijden en deelnames aan recreatieve tornooien werd besloten aan te sluiten bij  A.V.V.V. De eerste voorzitter werd Pierre Berckmans.

Maar het bleef niet alleen bij het voetballen in competitie: jaarlijks werd een tornooi georganiseerd voor Dworpse verenigingen en families, driemaal werd “De Superploeg” georganiseerd, met o.m. boogschieten, de Bruineput op fietsen, joggen en andere sportieve disciplines. Ook de fietstochten naar de Ijzerbedevaart waren legendarisch. Vandaag zijn de Davidskornuiten dus nog altijd actief, het ene seizoen verloopt beter dan het andere, maar de groepsgeest blijft het sterkste punt: winnen of verliezen, de sfeer blijft. Wat het rekruteren van spelers betreft? In de beginjaren waren het vooral oud-leden van het Jong Davidsfonds en andere plaatselijke verenigingen. Later kwamen spelers zich zelf aanmelden, andere brachten vrienden mee, o.m. van de Chiro van Huizingen en Essenbeek. En vandaag is dit niet anders. Bekende “namen” die ooit speelden bij de Kornuiten: uiteraard Lode Dekens, Piet Demol, Jean-Paul Hofmans, Ronald Meurisse, Johnny Maeschalck-die ook het embleem ontwierp- en oud-renner Jean-Pierre Berckmans. De kornuiten speelden kampioen in het seizoen 1980-1981 en 2008-2009. In al die jaren  voetbalden meer dan 170 spelers bij de Davidskornuiten. Af en toe bonden ook de vrouwen of vriendinnen van de spelers de voetbalschoenen aan!

Huidig voorzitter Geeraard Devillé: “In al die jaren was de kameraadschap het voornaamste. Met- of zonder naam, iedereen werd op gelijke voet ontvangen en iedereen aanvaardde dit ook. En zo is het ook vandaag. Spijtig kunnen wij ons 50-jarig bestaan niet dit jaar vieren, al hadden wij al plannen met o.m. optredens, minivoetbaltornooi met de Beerselse ploegen die bij het AVVV actief zijn en uiteraard een receptie. Wij hopen nu dat  Covid 19 het ons mogelijk zal maken de viering in 2021 te laten plaats vinden.” 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 aug 2020
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 21 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 21 sep 2020
Sam Herremans | 19 sep 2020
Hugo Devillé | 11 sep 2020

archief