BEERSEL “Pestbelasting” op economische bedrijvigheid wordt afgeschaft

BEERSEL “Pestbelasting” op economische bedrijvigheid wordt afgeschaft

Editiepajot_bart_devill___pestbelasting_beersel
foto Bart Devillé
 

  De belasting op de economische bedrijvigheid in Beersel zag het levenslicht tijdens vorige legislatuur in 2014.Iedere Beerselaar die een economische bedrijvigheid uitoefende moest een gemeentelijke belasting betalen van minimum 100 euro, dit bedrag verhoogde naargelang de grootte van het bedrijf. Oppositie toen tegen deze belasting werd vooral gevoerd door N-VA die het minimumbedrag van 100 euro een  “pestbelasting” noemde. Ook het bedrijfsleven was er uiteraard niet erg gelukkig mee. Na protest vanuit het bedrijfsleven en de oppositie schorste de provinciegouverneur de belasting, waarna er verschillende aanpassingen volgden.

Beerselse zelfstandigen en ondernemingen die voor hun economische activiteit een oppervlakte van honderd vierkante meter of minder nodig hebben, zijn vanaf dit jaar (aanslagjaar 2020) geen belasting op economische bedrijvigheid meer verschuldigd. Tot nu toe moesten ze een jaarlijks bedrag van 100 euro betalen, maar de meerderheidspartijen Lijst Burgemeester, N-VA en Open VLD beslisten tijdens het bestuursakkoord om daar komaf mee te maken. Voor de iets grotere bedrijven gaat de belasting dan weer omhoog, en dit met bijna de helft. Voor de schijf van 101 tot en met 15.000 vierkante meter, stijgt het tarief van 1,3 euro naar 1,93 euro per vierkante meter. Boven die 15.000 vierkante meter, blijft het tarief van 5 eurocent per vierkante meter gelden.

Zij die van de vrijstelling kunnen genieten moeten wel een en ander in het oog houden. De gemeente Beersel stuurt elk jaar de aangifteformulieren naar alle ondernemers voor de belastingen die een meldingsplicht hebben. Er wordt zo gewerkt omdat de belastingplichtige zelf informatie moet geven om deze belastingen goed te kunnen berekenen. Als je dat niet doet, dan word je ‘ambtshalve ingekohierd’, en zal je meer betalen dan het minimum. Alle ondernemingen die kleiner zijn dan 100m2 zullen de €100 niet meer moeten betalen. De ondernemer moet dat echter wel zelf aan de gemeente laten weten! En op het ‘aangifteformulier aangifteplicht AJ2020’ aanduiden dat hij een vrijstelling vraagt omdat ‘oppervlakte <100 m2’. Dit moet gebeuren  voor 15 oktober 2020. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 sep 2020
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 21 sep 2020
Sam Herremans | 19 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 11 sep 2020

archief