BEERSEL Chantal Demesmaeker blikt terug op een jaar Zuid Afrika

C21

BEERSEL Chantal Demesmaeker blikt terug op een jaar Zuid Afrika

Editiepajot_bart_devill___chantal
ingezonden foto
 

 Zowat een jaar geleden ruilde Chantal Demesmaeker  Lot definitief voor Zuid Afrika. In haar leven reisde zij heel veel, maar geen enkel land spraak haar zo aan als Zuid-Afrika. Telkens was het er voor haar het gevoel van thuis komen, een land dat haar hart had gestolen.

 

Chantal was in Lot actief in het verenigingsleven. Nadat zij voorzitter was van judoclub Budo Lot stak zij de handen uit de mouwen in buurthuis Babbellot. Hier was zij 13 jaar lid en nadien bestuurslid. Bij de opstart van het Wandelvoetbal in Beersel(2015) – initiatief van de Beerselse Seniorenraad, overgenomen door Verbroedering Beersel-Drogenbos- was zij hier één van de vrouwelijke spelers, tot haar vertrek naar Zuid-Afrika. Chantal vond een nieuwe thuis in Mpumalanga. Het huis grenst aan Kruger Park en bevindt zich ook in een wildpark.

Ook Zuid Afrika ontsnapte niet aan Corona, Chantal: “We zijn op 26 maart in lock down gegaan fase 4 : t.t.z. niet meer gaan wandelen in het park - niet meer toegelaten om van een provincie naar een ander te reizen - alle grenzen gesloten - geen verkoop meer van tabak of alcohol - altijd mondmaskers - alle restaurants en winkels gesloten behalve voor essentiële zaken en enige toegestane verplaatsing - avondklok van 21 uur tot 4 uur.  Het was de strengste lock down van Afrika. In mei was er enige versoepeling naar fase 3 en sinds 15 augustus in fase 2 : men kan opnieuw van een provincie naar een ander en het kopen van  alcohol en sigaretten zijn toegestaan. De restaurants en vakantiehuizen mogen terug gasten ontvangen,  dragen van maskers is nog steeds verplicht en avondklok van 22 uur tot 4 uur. “

Daar Chantal in een wildpark leeft waar veel vakantiehuizen, B&B 's en 2 de verblijven zijn was het hier de voorbije maanden heel uitgestorven, zo rustig dat de leeuwen en luipaarden terug hun opwachting hebben gemaakt. Ook economisch is het een ramp : het zijn  grotendeels mensen uit Mozambique die hier in de huizen werkten en die geen recht hebben op enige hulp van de staat, het grootste deel heeft zijn job en inkomen verloren. Chantal: “Lock down was voor mij niet gemakkelijk daar ik hier nog maar een paar maanden was had ik nog geen kans gehad om vrienden te maken en de weinige vrienden die ik had zijn naar huis moeten terugkeren. Het eerste jaar is zeker niet gemakkelijk geweest, hoe werkt alles, hoe doe je dit, hoe doe je dat?  Een hoop paperassen voor de verzekeringen, auto, huis, gezondheid enz, de administratie is hier wel een beetje een nachtmerrie. Waar ik hier het meest van geniet, behalve het wildleven, de rust en stilte (mensen uit Lot weten waarover ik spreek). Zuid-Afrika is een prachtig land dat ik omwille van het Covid gedoe nog niet veel heb kunnen ontdekken, behalve wat ik er vroeger reeds van had gezien. “ Chantal had in mei een vlucht geboekt naar België… “om vrienden en familie te bezoeken, die ik wel mis”, dit ging dus niet door. Ik denk dat het nog lang gaat duren voor de grenzen weer open gaan. Gelukkig bestaat er iets als Skype en Whats App om contact te houden. Ik ben wel heel goed op de hoogte van wat er in België en Lot gebeurt, het eerste via VTM go dat ik op mijn laptop heb en via Facebook en HLN waar ik nog steeds een digitaal abonnement voor heb.” 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 sep 2020
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 mei 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 07 mei 2021
Hugo Devillé | 03 mei 2021

archief