BEERSEL De wereld kleurt oranje- Beersel doet mee.

BEERSEL De wereld kleurt oranje- Beersel doet mee.

Editiepajot_bart_devill___soroptimist_editiepajot
foto Bart Devillé
 

 Wie zijn ogen de kost geeft zal in het straatbeeld van Beersel heel wat oranje zien opduiken. Zoals elk jaar start op 25 november  - “Internationale dag tegen geweld op vrouwen“ de 16-daagse sensibiliseringscampagne “Orange the World”. De campagne loopt tot 10 december - “Internationale Mensenrechtendag”.

 
Soroptimist Club Beersel dankt de gemeente Beersel om deze bewustmakingscampagne over geweld tegen vrouwen mee op de kaart te zetten. Deze internationale campagne van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties stelt zich tot doel een eind te maken aan geweld tegen vrouwen door het algemene publiek op de hoogte te brengen en overheden op te roepen hun afspraken na te leven. Zo vraagt Soroptimist International Belgium  heel specifiek aan onze beleidsmakers een jaarlijkse telling van alle geweld tegen vrouwen om zo betrouwbare statistieken en een adequaat en doeltreffend overheidsbeleid te ontwikkelen en een wijziging van het bestaande wetgevingskader, zodat misdrijven tegen vrouwen in het wetboek van strafrecht worden opgenomen en worden erkend als misdrijven op basis van geslacht en dus een verzwarende omstandigheid vormen.
 
Het gemeentebestuur van Beersel erkent dit probleem en ondersteunt de campagne met een eigen oranje banner en het verlichten van verschillende gebouwen zoals het Sociaal Huis, de Meent en als kers op de taart : het Kasteel van Beersel . Als serviceclub van vrouwen voor vrouwen onderschrijft Soroptimist Club Beersel deze actie volmondig. In de huidige coronatijd moeten we helaas vaststellen dat het thema meer dan ooit actueel is. Cijfers bewijzen dat huiselijk geweld tijdens de lockdown toeneemt, sociale controle valt hoegenaamd weg en slachtoffers staan er vaak alleen voor.
 “Wij zijn uiteraard gekant tegen elke vorm van geweld. Jammer genoeg blijkt uit de cijfers dat vrouwen en meisjes al te vaak de eerste en ergste slachtoffers zijn. Als vrouwenclub moeten we daarom onze stem laten horen en kiezen we voluit voor deze campagne die licht brengt in de donkere dagen en aandacht vraagt voor dit  duister thema,” zegt Christel Hanssens, voorzitter van Soroptimist Club Beersel . “We beginnen klein, onder de kerktoren bij wijze van spreken, maar hopen dat we elk jaar meer en meer partners kunnen overtuigen om deze problematiek mee op de kaart te zetten. Het belangt ons allen aan. Het zal immers je moeder, je dochter, je vriendin maar zijn ....  ORANGE THE WORLD begint bij elk van ons.”
Slachtoffers van geweld kunnen terecht op de hulplijn 1712. 
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 nov 2020
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 17 jan 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 12 jan 2021
Sam Herremans | 01 jan 2021
Marc Sluys | 25 dec 2020

archief