BEERSEL Groen stemt tegen resolutie inzake Brusselse stadstol

BEERSEL Groen stemt tegen resolutie inzake Brusselse stadstol

Editiepajot_bart_devill___beersel
EP
 

 Ook de gemeenteraad van Beersel kreeg de kans zich uit te spreken over een resolutie inzake een Brusselse stadstol. Dit gebeurde op vraag van het burgemeestersforum. Het agendapunt werd ingeleid door burgemeester Hugo Vandaele(Lijst burgemeester) en toegelicht door schepen van Mobiliteit Kristien Vanhaverbeke(N-VA). Via deze resolutie vraagt de gemeenteraad van Beersel aan de Vlaamse Regering om aan te dringen bij de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om actief de dialoog aan te gaan met de andere gewesten, én met de gemeentebesturen in haar ommeland, over haar voornemen tot invoering van een kilometerheffing of stadstol.

 
Volgens het Brusselse project SmartMove zullen pendelaars die vanaf 2022 Brussel binnenrijden met de wagen een tolheffing plus een kilometervergoeding moeten betalen. Het systeem bestaat uit een stadstol en daarbovenop een heffing per gereden kilometer die varieert volgens spits- en dalperiode en het aantal fiscale pk’s van het voertuig. Voor de Brusselaars komt er een gedeeltelijke compensatie door de afschaffing van de  verkeersbelasting. Voor de Vlaamse (en Waalse) autopendelaars is het een nieuwe bijkomende belasting. De belasting zal gelden over de volledige oppervlakte van het gewest en zou kunnen oplopen tot 2.000 € per jaar. In totaal rekent Brussel op een opbrengst van maar liefst een half miljard euro.
Hoewel de exacte modaliteiten nog bekend moeten worden, is het duidelijk dat het gaat om een fiscale ongelijkheid en een zuivere belastingverhoging. “De inwoners van Beersel gaan ook naar Brussel voor dienstverlening, voor winkels, voor cultuur. Veel mensen uit onze streek zijn aangewezen op Brussel voor een ziekenhuis. Ze zouden binnenkort allemaal tol moeten betalen om van zo’n noodzakelijke dienstverlening te kunnen genieten.” Raadslid Jan Steyaert(Groen) vroeg dat dit het standpunt van de meerderheid was, want “op de duur gaan wij nog stemmen over resoluties van een of andere duivenvereniging. Er is ook meer dan een mobiliteitsprobleem, denk maar aan het fijn stof en de files. Wij zijn wel voor de dialoog. ” Volgens partijgenote Eva Fonteyn zou dergelijke tol op termijn niet te vermijden zijn. Burgemeester Vandaele gaf nog mee  “er is wel een verschil tussen een resolutie van een burgemeesters forum en één van een duivenvereniging”. Ook raadsleden Van Rompuy(Lijst burgemeester) en Klaas Slootmans(Vlaams Belang) verdedigden de resolutie. Uiteindelijk stemde alleen Groen tegen, al de andere fracties gingen er mee akkoord. 
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jan 2021
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 feb 2021
Hugo Devillé | 09 feb 2021
Hugo Devillé | 08 feb 2021

archief