BEERSEL Dossier WZC De Ceder krijgt zegen van gemeenteraad

BEERSEL Dossier WZC De Ceder krijgt zegen van gemeenteraad

Editiepajot_bart_devill___de_ceder
foto Bart Devillé
 

 De jongste gemeenteraad van Beersel  d.d. 27 januari ging akkoord met de princiepsbeslissing en goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze inzake de vernieuwingsnieuwbouw WCC De Ceder en de bouw van een Lokaal Dienstencentrum op de huidige vestigingsplaats. Is het college al langer dan van vandaag met het dossier van de “nieuwe” Ceder bezig, kregen de gemeenteraadsleden de kans zich op de gemeenteraad over een en ander in dit dossier uit te spreken. Voor de toelichting zorgden Schepen van Patrimonium Eddy Deknopper en deze van Senioren en WZC De Ceder Sonia Van Wanseele(beiden Lijst Burgemeester).

Het gemeentebestuur van Beersel zal deze legislatuur een nieuw woonzorgcentrum (WZC) en een lokaal dienstencentrum (LDC) bouwen. Op die manier garandeert ze ook in de toekomst een hedendaags en betaalbare opvang en aangename vrijetijdsbesteding  voor de ouderen van onze gemeente. Schepen van patrimonium Eddy Deknopper  licht de procedure toe: “ Wij stellen de aanstelling van een ontwerper-aannemer voor,  een eerste stap voor een project dat in de loop van 2024 moet klaar zijn. Uit de ingediende kandidaturen zullen maximaal 5 ontwerpers/architecten in combinatie met een aannemer (design build-formule) worden geselecteerd, dit op basis van deskundigheid en ervaring.  In een tweede fase gaan deze aan de slag met het bouwprogramma, zoals opgesteld door het gemeentebestuur. De beste kandidaat wordt weerhouden voor de bouw van het WZC en LDC. Het totale project wordt geraamd op 8.3 miljoen euro, een bedrag voorzien in de gemeentebegroting.” Het WZC zal bestaan uit 65 kamers, opgedeeld in een open en gesloten afdeling, elk met twee leefgroepen van 16 kamers en omkaderd met o.a. een verpleeglokaal, een kine- en ergopraktijk, een snoezelruimte. Het lokaal dienstencentrum wordt een nieuwigheid in de gemeente. Het zal toegankelijk zijn vanuit het WZC, maar er komt ook een rechtstreekse ingang  aan de straat. Het LDC wordt uitgerust met een café/restaurant en een activiteitenruimte, aangevuld met o.a. fitnessruimte, kapperszaak, buitenterras, sanitair e.a.  Bewoners van het WZC en de assistentiewoningen kunnen zo samenkomen met buurtbewoners en andere bezoekers, lekker bijpraten bij een dampende kop koffie of actief deelnemen aan allerlei activiteiten. De voorbije maanden heeft een grote groep het bouwprogramma voorbereid. De dienst patrimonium , aangevuld met directie en personeel van de Ceder, maar ook tal van werkgroepen hadden hun inbreng. Er werd gebrainstormd, geschrapt en aangevuld om te komen tot een voorlopig ‘plan van eisen’. 
Schepen Van Wanseele : “Dit vormt de basis voor het verdere ontwerp van het nieuw WZC en LDC. De coronapandemie heeft ons lessen geleerd. Aan de ontwerpers wordt ook extra aandacht gevraagd voor veiligheid van de bewoners, maar ook waarborgen voor contact en communicatie met familie en vrienden. We zijn benieuwd hoe de architect dit nu tot een volwaardig plan zal uitwerken. “. Naar meer verduidelijkingen werd gevraagd door raadslid Fonteyn(Groen). Haar bezorgdheid ging naar de manier van werken en aandacht voor duurzaamheid. Uiteindelijk werd dit agendapunt unaniem goedgekeurd. 
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 feb 2021
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 feb 2021
Hugo Devillé | 09 feb 2021
Hugo Devillé | 08 feb 2021

archief