BEERSEL Project om schooldomeinen in Rand groener te maken opgestart

C21

BEERSEL Project om schooldomeinen in Rand groener te maken opgestart

Editiepajot_bart_devill___boomplanting_st_victor
foto Bart Devillé
 

 

Nadat vorig jaar de alternatieve Gordel er voor zorgde dat de Gordelaars hun steenje konden bijdragen voor het groener maken van de Rand, lanceerde Minister van Onderwijs en Vlaamse Rand Ben Weyts samen met vzw Bûûmplanters nu een nieuw project in Sint-Victor Alsemberg om schooldomeinen en speelplaatsen groener te maken. Secundaire scholen in de Vlaamse Rand die intekenen op het pilootproject krijgen ondersteuning om samen met hun leerlingen onder meer extra bomen aan te planten op het schooldomein. Minister Weyts mikt met dit pilootproject op 5.000 nieuwe bomen in de Vlaamse Rand in de loop van volgend schooljaar. Weyts voorziet een financiële ondersteuning van 25.000 eurodie de leeromgeving van de leerlingen voorgoed veranderen. “Bomen maken een speelplaats aangenamer, gezonder en gewoon mooier””, zegt Weyts. “Zeker in de Vlaamse Rand waar we ons groen karakter koesteren, willen we de directies en leerlingen en leerlingen warm maken voor meer groen”.

Door het koppelen van één tot twee lesuren kunnen leerlingen via een educatief project zelf mee zorgen voor de vergroening van hun schoolomgeving. Maar ook de ouders worden betrokken. Zo zullen gezinnen de kans krijgen om een boompje af te halen op de deelnemende school van hun kind. Je hoeft niet eens een eigen tuin te hebben: bijvoorbeeld bepaalde kleine fruitbomen kunnen ook geplant worden op het terras van een appartement.  “De school kan een hefboom zijn voor meer groen, zowel binnen als buiten de schoolmuren”, zegt Weyts. “De tijd is voorbij dat speelplaatsen alleen woestijnen van beton zijn. Extra groen doet wonderen voor het schoolklimaat”. Sint-Victor Alsemberg doet alvast mee, Nele Neyts en Kevin Swaelens van het directieteam van Sint-Victor: “Momenteel zijn er heel wat werken aan de gang en naar de toekomst toe ook. Waar noodzakelijk hagen verdwenen en beton of stenen werden opgebroken zullen bomen en struiken erg welkom zijn. Onze ambitie is ook onze school nog groener te maken. Er is al veel groen verdwenen, maar door dit project zal er terug meer bij komen.”

“De betrokkenheid van de huidige generatie jongeren bij deze thematiek toont aan dat zij terecht veel belang hecht aan de toekomst van onze planeet. Bij deze lanceren we een oproep naar leerlingen en scholen uit het secundair onderwijs om volgend schooljaar samen met ons bomen te planten en zo werk te maken van meer biodiversiteit, leefbaarheid en veerkracht in onze directe leefomgeving”, aldus Youri Bellemans van vzw Bûûmplanters.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mei 2021
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 07 jun 2021
Marc Sluys | 04 jun 2021

archief