BEERSEL - Oude oorlogsaffiche krijgt nieuw plekje in De Springveer

C21

BEERSEL - Oude oorlogsaffiche krijgt nieuw plekje in De Springveer

De_springveer
foto Bart Devillé
 

In het najaar van 2019 maakten ouders en kinderen kennis met “hun” spiksplinternieuwe gemeentelijke basisschool De Springveer in Alsemberg.. Het gebouw, met alles er op en er aan, werd opgetrokken aan de achterzijde van de oude school. Bij het leegmaken van de oude Springveer trof kersverse schooldirecteur Erik Chabert in de kelder een oude affiche aan ter herinnering van de Alsembergse gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Dit betreft een uniek stuk uit 1919. Vermoedelijk werd maar één exemplaar gedrukt door de Brusselse drukkerij Vromant & Cie. Door jarenlang onoordeelkundig opgevouwen te zitten, verkeerde de affiche echter in een lamentabele staat. Door vier enorme scheuren was de affiche letterlijk gevierendeeld. Het schepencollege liet de affiche door een professioneel atelier restaureren waardoor ze er bijna als nieuw uitziet.

J-B Wouters, J-B Vanden Bosch, Jozef Wielemans en Jozef Deneyer: de namen van de Alsembergse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog klinken nog vertrouwd in de oren van de meeste Beerselaars. Hun opofferingen werden immers symbolisch vereremerkt doordat ze elk een straatnaam kregen in 1933. Eugeen Bergmans evenwel niet want hij was een rijkswachter en dus geen soldaat. De Frans Vandenplasstraat in Alsemberg werd in 1989 gewijzigd tot Dikkemeerweg om eenvormigheid met dezelfde straat in Dworp te verkrijgen. Weetje: de op de affiche afgebeelde wapenschilden zijn het embleem van de vier Vlaamse (links) en vier Waalse provincies (rechts). De ontbrekende passage bij Vandenplas luidt als volgt: “+ te Budingen, den 18 Oogst 1914”. Bergmans sneuvelde op 22 september 1915.

Namens het schepencollege overhandigen Elsie De Greef(N-VA), erfgoedschepen, en Jo Vander Meylen(Lijst Burgemeester), onderwijsschepen, de gerestaureerde affiche terug aan de school op 9 november. De kader krijgt binnenkort een ereplekje in de school. Een mooie afsluiter van een leerrijke lesweek waarbij de leerlingen van L5 en L6 werkten rond het thema oorlog, herinnering, conflict en vredescultuur. De verzen op de herdenkingsaffiche blijven prangend en actueel.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 nov 2021
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 27 jul 2022

archief