Deputatie stelt provincieraad voor om zwembad Provinciedomein HUIZINGEN te sluiten

C21

Deputatie stelt provincieraad voor om zwembad Provinciedomein HUIZINGEN te sluiten

Img_6360
Gedeputeerde Schevernels kondigde de sluiting aan.
 
Img_6358
De accomodaties zijn afgeleefd.
 
Img_6361
 

Het openluchtzwembad in Provinciedomein Huizingen is zo’n kwart eeuw oud. Vandaag heeft het bad het einde van zijn levensduur bereikt. Ondanks jarenlange investeringen is verdere uitbating niet meer maatschappelijk te verantwoorden. De technieken, de energieprijzen en de hedendaagse inzichten rond duurzaamheid betekenen het einde voor verwarmde openlucht chloorbaden. Als de provincieraad het voorstel van de deputatie volgt, zal het openluchtzwembad van Huizingen zijn deuren niet meer openen. Als alternatief zet de provincie in op meer duurzame waterrecreatie met speel- en genietplekken met natuurlijk water.

“Doorheen de jaren hebben we altijd geïnvesteerd in onze drie openluchtbaden. Maar vandaag valt dit niet langer te verantwoorden gezien de stijgende kosten voor energie, water en lonen en de nodige renovaties.  En het hoeft geen betoog dat bij slechte zomers de situatie nog prangender wordt.” zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor de provinciedomeinen. “In het Provinciedomein Huizingen is de situatie meest nijpend aangezien de huidige technische installaties niet meer werken. Ik stel de provincieraad daarom voor om het zwembad van Provinciedomein Huizingen definitief te sluiten. 
Uitbating zwembad niet meer te verantwoorden   
Het openluchtzwembad van het provinciedomein in Huizingen (Beersel) dateert van 1948. Het werd grondig gerenoveerd in 1997. Vandaag is de technische installatie niet meer operationeel. Door de schaarste aan vervangonderdelen – nieuw of tweedehands – is een herstel van de huidige technische installaties onmogelijk. Renovatie of volledige vernieuwbouw van het zwembad is onbetaalbaar. Voor de drie baden samen lopen de bedragen op tot 17 à 25 miljoen euro. 

Naast de investeringskosten, tellen we over de drie zwembaden heen een forse uitbatingskost van ongeveer 1,7 miljoen per jaar. Daarin zitten de lonen van redders en jobstudenten, maar ook de kosten voor water, energie, onderhoudsproducten en veiligheid. In een goed zwemjaar staat daar een inkomst van een kleine 0,9 miljoen euro tegenover. Slechte zomers of capaciteitsverminderingen door corona maken het verschil tussen uitbatingskost en ticketverkoop enkel groter. 
De zwembaden kampen ook met andere uitdagingen. De sterk stijgende energieprijzen, de moeilijke zoektocht naar tijdelijke redders voor elk zomerseizoen, de organisatie van de publieksveiligheid en de veranderde duurzaamheidsprincipes rond water- en energiegebruik maken een maatschappelijk verantwoorde uitbating zo goed als onmogelijk. 

Duurzame waterspeelplekken zijn de toekomst 
Tijdens de mooiste zomers kwamen er tienduizenden mensen genieten in het openluchtbad in Huizingen. Natuurlijk willen we de bezoekers die verfrissing in en rond het water zoeken niet in de steek laten” zegt gedeputeerde Ann Schevenels. “We kiezen voor een nieuwe en duurzame weg. We gaan investeren in grote speel- en genietplekken met natuurlijk water als attractiepool. Voor Huizingen starten we een vooronderzoek naar waterrecreatie rond een opengemaakte Molenbeek.”   
De provincie mikt met deze projecten op de eerste plaats op een publiek van gezinnen met kinderen tot 12 jaar en/of grootouders met kleinkinderen. In plaats van een kort zwemseizoen in open lucht, komen er vele maanden van speelplezier aan de natuurlijke waterspeelplekken.
Voor deze nieuwe ontwikkelingen in de Provinciedomeinen Huizingen, Halve Maan Diest en Kessel-Lo wordt de komende jaren een budget van 13,5 miljoen euro ingezet.  

Nog enkele jaren zwemmen in Diest en Kessel-Lo 
De openluchtbaden van Provinciedomein Halve Maan Diest en Provinciedomein Kessel-Lo gaan wel open voor een nieuw zwemseizoen. Indien de technische installaties mee willen kan er in Kessel-Lo nog gezwommen worden tot 2025. Het openluchtbad van Halve Maan Diest doet er nog een jaartje bij en hoopt open te blijven tot 2026.  
“Ook deze baden kampen met grote uitdagingen voor een maatschappelijk verantwoorde en duurzame uitbating. Maar zo lang de technische installaties mee willen, willen we het zwemplezier niet ontzeggen aan onze bezoekers. We starten in deze domeinen wel met het vooronderzoek naar meer duurzame waterspeelplekken voor de toekomst”, vertelt gedeputeerde Ann Schevenels.

Beslissingsproces 
Binnen de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant is er een consensus over de sluiting van het zwembad van Provinciedomein Huizingen en de latere sluiting van de baden in Kessel-Lo en Diest. Deze beslissing wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de provincieraad. Op 15 maart brengt de bevoegde raadscommissie een werkbezoek aan het Provinciedomein Huizingen. Op 22 maart neemt de provincieraad de eindbeslissing.  

 

 

Reactie van Vooruit
De Vooruit-fractie in de provincieraad neemt met ontsteltenis kennis van het besluit van de deputatie om het zwembad in Huizingen, en daarna ook in Kessel-Lo en Diest, te sluiten. Vandaag werd als een donderslag bij heldere hemel door de deputatie van Vlaams-Brabant medegedeeld dat het openluchtzwembad van Huizingen niet meer zal opengaan.
“Ongehoord” vindt Bertrand Demiddeleer, provincieraadslid voor Vooruit, “niet alleen dat men dit zwembad wil sluiten, maar ook dat dit zomaar door de deputatie wordt medegedeeld, terwijl dit nog niet eens op de provincieraad werd besloten.  Straffer nog, zelfs op de Commissie Ruimte werd dit nog niet besproken.” Vooruit pleit dan ook om deze beslissing uit te stellen en zal dit zelfs ter stemming leggen op de provincieraad van 22 maart, aangezien er geen ernstig overleg is geweest. “Het is inderdaad zo dat het provinciaal zwembad in Huizingen al een oud zwembad is, de laatste grote aanpassingen dateren van 1997, maar dit mag en kan geen argument zijn om nu een punt te zetten achter het verhaal.  Ook het financiële niet, want de afbraak van het complex en een herbestemming ervan kosten ook zakken vol geld.  Het zwembad heeft een sociale en recreatieve functie en is een trekpleister voor het Domein van Huizingen.  Wie wordt weer de dupe? De gezinnen die zich geen dure vakanties kunnen veroorloven met luxezwembaden.  En dat terwijl onze zomers steeds warmer worden.” zegt Demiddeleer.
Vooruit kant zich dan ook volledig tegen de sluiting van het zwembad.
“De provincie wordt geleidelijk aan overbodig als ze zo alles blijven ontmantelen en afschaffen.  Ofwel wordt er serieus ingezet op de Vlaams-Brabander, ofwel schaft men de provincie gewon af.  We kunnen moeilijk van goed beleid spreken in Vlaams-Brabant.” besluit het raadslid. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 mrt 2022
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 02 dec 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 21 nov 2022
Hugo Devillé | 14 nov 2022

archief