BEERSEL - Vzw Met Vriendelijke Groenten breidt werking uit

C21

BEERSEL - Vzw Met Vriendelijke Groenten breidt werking uit

Editiepajot_bart_devill___met_de_groenten_van
foto Bart Devillé
 

 

Met een symbolische eerste spadesteek woensdag 23 maart aan Moesjebaaz in Beersel werd niet alleen kennis gemaakt met de vzw Met Vriendelijke Groenten, maar konden de aanwezigen zich ook een idee vormen van het belang van deze Beerselse vzw, vandaag en naar de toekomst toe. Voor wie vzw Met Vriendelijke Groenten nog niet kent, deze vzw is sinds september 2021 actief. Voorzien wordt een wekelijkse dagbesteding op dinsdag voor mensen met een beperking. Niet zomaar een dagbesteding waarbij ze gewoonlijk nogal saai en eentonig werk moeten verrichten, maar een dagbesteding waarbij ze samen met de verantwoordelijke moestuinen/voedselbossen op een ecologische wijze aanleggen en onderhouden. Op deze manier dragen ze ook hun steentje bij aan de maatschappij alsook aan onze planeet. “Met de oogst van de tuinen zullen we de lokale en korte keten markt aanvullen. De dagbesteding is gezond, natuurlijk. “

 Momenteel tuiniert de vzw al op 2 locaties: een tuintje in Dworp en een tuin in de Sint-Victorschool in Alsemberg. En nu kwam er een extra tuintje in het Frankveld in Beersel. De vzw kreeg van het Agentschap voor Natuur en Bosbeheer de toelating om een stukje grasland van het Frankveld aan de Moesjebaaz te mogen omzetten tot een biodivers voedselbos/moestuin. Dit wordt hun hoofdsite waar ze iedere dinsdag aan de slag gaan.

Het gemeentebestuur van Beersel ondersteunt ook dit mooie project. De groendienst leverde voor de tuin in Sint-Victor reeds hakselhout en compost waarmee de paadjes werden aangelegd en de bedden werden gevuld. Ook voor de nieuwe moestuin in het Frankveld naast Moesjebaaz levert het gemeentebestuur materiaal. Hoe er tewerk gegaan wordt? De moestuin in de tuin van Sint-Victor Alsemberg bijvoorbeeld werd op een doordachte manier voorbereid zonder te spitten. De “bodemlasagne” van inktvrij karton, bladeren en compost zorgde voorverstikking van de bovenlaag van onkruiden en vormt na enkele maanden een nieuwe humuslaag die in de lente plantklaar zal zijn. De takkenril aan Moesjebaaz in Beersel  kreeg stilaan vorm dankzij de extra werkdag en hulp van Scouts Beersel. De egels, insecten, roodborstjes en winterkoninkjes vinden er binnenkort een nieuwe thuis.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 mrt 2022
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 06 dec 2023
Hugo Devillé | 04 dec 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 04 dec 2023
Hugo Devillé | 24 nov 2023

archief