BEERSEL Freddy Willems stapt over van insectenkasten naar vogelhuisjes

C21 Css

BEERSEL Freddy Willems stapt over van insectenkasten naar vogelhuisjes

Editiepajot_bart_devill___vogelkastjes
foto Bart Devillé
 

 

 In de Beerselse scholen is Freddy Willems erg goed bekend en zien de kinderen hem graag komen. Niet alleen voor zijn verhalen, maar vooral om samen met hem te knutselen: de voorbije jaren vooral insectenkasten en vanaf dit jaar meer vogelhuisjes. Beersel mag de titel van “bijengemeente” dragen en doet dit niet alleen met woorden, maar ook met daden. En dit is in belangrijke mate te danken aan Freddy Willems, afkomstig uit Baardegem en sinds 1981 inwoner van Dworp. Freddy is altijd natuurliefhebber geweest, jarenlang actief voor Natuurpunt en conservator van natuurreservaat Rilroheide en De Weikes. Hij was dan ook hele dagen actief met maaien en andere natuurzorg. Door de ziekte van zijn vrouw moest hij het op dat vlak wat kalmer aan doen en hij zorgde er dan ook voor meer thuis te zijn. Een hobby van hem was knutselen en daar kon hij zich nu in uitleven. Wilde bijen hadden hem al lang geïnteresseerd en hij ging dan ook aan de slag. Freddy werd uiteindelijk niet alleen een weldoener voor de schoolgaande jeugd, maar ook voor de bloemetjes en de bijtjes……

 

Aanvankelijk knutselde hij bijenkasten en insectenhotels in elkaar voor scholen, opendeurdagen, tentoonstellingen, straatanimatie, e.a. “ Op zeker moment stelde ik vast dat ik op 12 jaar tijd al 880 insectenkasten had gemaakt en dan groeide de idee om er toch minstens 1.000 in elkaar te knutselen. En de Beerselse scholen stapten mee, ik kreeg zelfs reactie van een klas in Brussel, Ukkel en Anderlecht. De scholen betalen het hout, ik zorg voor het op maat zagen en voorboren, zodat het gemakkelijker is ze in elkaar te knutselen. “ En dan kwamen nieuwe plannen, nu om 300 vogelkasten voor mezen te maken……. Na een overeenkomst met de scholen kwam de gemeente op de proppen en het eens te bespreken met de milieuraad  van Beersel  en dit om de onkosten van het hout te dragen onder de naam  DE BENDE VAN BEERSEL. Freddy: “ Na een vergadering met deze mensen werd een en ander in een  plannetje gegoten en berekend hoeveel materiaal er  moest besteld worden  om voor alle scholen van het vijfde leerjaar vogelkastjes te maken. Na verloop van tijd kon ik beginnen om alles te verzagen op maat om achteraf alles voor te boren. Zo was het voor de kinderen veel gemakkelijker is om de kastjes in elkaar te timmeren.

Nu zijn we bezig om in de verschillende scholen deze kastjes af te werken en dat gaat redelijk goed  de kinderen moeten juist een hamer mee brengen om te timmeren en de rest wordt aangeboden. Als al deze vogelkastjes opgehangen worden dan hangt  Beersel vol vogelkastjes, want het timmeren dat doen de kinderen heel graag!”

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 apr 2022
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 27 jun 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief