BEERSEL Zondag wordt in parochiekerk Dworp misviering in dialect opgedragen

C21

BEERSEL Zondag wordt in parochiekerk Dworp misviering in dialect opgedragen

Editiepajot_bart_devill___misviering
foto Bart Devillé
 

 

Veel minder dan in het verleden raken de kerken nog eens volzet voor een misviering. In de Beerselse deelgemeente Dworp wordt gehoopt dat dit volgende zondag 16 oktober nog eens het geval zal zijn… Het zal nu wel al algemeen geweten zijn, de dinsdag na de derde zondag van oktober wordt het in Dworp uitkijken naar de traditionele jaarmarkt, dit jaar al voor de   174ste keer. Een heel actief Jaarmarktcomité met de steun van het gemeentebestuur van Beersel en heel wat vrijwilligers zorgt telkens voor een goed gevuld en gevarieerd programma. Dit jaar wordt de spits al afgebeten op vrijdag 14 oktober en wordt de jaarmarkt afgesloten dinsdag 18 oktober om 22u met de Jaarmarktfuif en discobar Picasso. Het Jaarmarktcomité maakt er een erezaak van het unieke en sappige Dworpse dialect in ere te houden om door te kunnen geven aan het nageslacht. Dat zal zelfs voelbaar zijn in de Sint-Gurikskerk.

 

Zo sprong ook de parochieploeg mee op de kar door uit te pakken met een unieke eucharistieviering tijdens het feestweekend voor de jaarmarkt. Zo zal de mis van zondag 16 oktober om 11 uur in het ‘Dwœurps’ plaatsvinden. Verschillende lectoren met onvervalste Dworpse tongval zetten hun beste dialectbeentje voor om op vlotte en tegelijk eerbiedige wijze een viering in de streektaal van hier te brengen. “Net als het Kasteel van Beersel, onze Geuze heeft ook onze streektaal een belangrijke erfgoedwaarde. Het is een unieke erfenis van onze voorouders die we niet teloor mogen laten gaan”, klinkt het bij het Jaarmarktcomité.  Met initiatieven als deze hopen we dan ook dat hier in 2050 nog Dwœurps zal geklapt weurre”, aldus Klaas Slootmans van het Jaarmarktcomité.    

Het comité trekt het dialect dan ook voluit door in de programmatie. “De aankondigingen van de artiesten, onze muzikale reuzenkaravaan en onze toneelavond hebben allemaal het dialect als gemeenschappelijke noemer. Uniek moment wordt ongetwijfeld ook de samenzang van de basisscholen die het dorpslied ‘Dwœurp, ik zèng o gèere’ van wijlen Roger Roger zullen brengen op zondag 16 oktober om 16u achter de kerk. We hopen dat de Dworpenaars het zullen smaken.”

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 okt 2022
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 02 dec 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 21 nov 2022

archief