Knal het nieuwe jaar in zonder vuurwerk!

C21

Knal het nieuwe jaar in zonder vuurwerk!

Schermafbeelding_2022-12-09_om_13
 

Het is verboden vuurwerk af te steken. Dit geldt het hele jaar door, dus ook tijdens de eindejaarsperiode. Dat stelt de algemene politieverordening van de gemeenten Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel. De gemeenten vragen dan ook uitdrukkelijk om geen vuurwerk af te steken. De Politiezone Zennevallei zal dit jaar extra inzetten op controles.
Het is dan wel mooi om naar te kijken, toch zijn er meerdere goede redenen om vuurwerk te verbieden. Het houdt namelijk risico op lichamelijke letsels in en veroorzaakt heel wat dierenleed, overlast en vervuiling.
Vuurwerk is gevaarlijk
Het risico op lichamelijke letsels aan handen en hoofd is bijzonder groot, zowel bij het afsteken als bij het oprapen van de resten achteraf. Maar ook gehoorschade komt vaak voor. Wist je trouwens dat de meeste vuurwerkslachtoffers toeschouwers zijn?
Vuurwerk veroorzaakt brand en overlast
Zowel bij het afsteken van vuurwerk als het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot. Jouw wensballon of vuurpijl kan op een woning, tuinhuis of brandbaar materiaal terecht komen, waar het vuur heel wat schade kan veroorzaken. 
Daarnaast veroorzaakt vuurwerk ontzettend veel lawaai en afval. Denk daarom aan omwonenden, dieren, én aan het milieu. Het fijnstof dat geproduceerd wordt, zorgt namelijk voor een enorme lucht- en bodemvervuiling.
Vuurwerk blokkeert de hulpdiensten
Telkens de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen.
Een dure grap
Niet alleen ligt de aankoopprijs van vuurwerk erg hoog. Wie vuurwerk afsteekt of wensballonnen oplaat zonder specifieke toestemming riskeert bovendien een fikse boete. De politiezone Zennevallei houdt ook dit jaar een strikt oogje in het zeil.
Laat er ons dus met z’n allen een knalfeest van maken… zonder vuurwerk!

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 dec 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 15 feb 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 14 feb 2024
Hugo Devillé | 12 feb 2024
Marc Sluys | 12 feb 2024
Roger Swalens | 10 feb 2024
Devogeleer Emile | 09 feb 2024

archief