BEERSEL - Circulatieplannen Lot en Huizingen lokken heel wat reacties uit

C21

BEERSEL - Circulatieplannen Lot en Huizingen lokken heel wat reacties uit

Editiepajot_bart_devill___kristien_vanhaverbeke
Schepen van mobiliteit Kristien Vanhaverbeke / foto Bart Devillé
 

 

Samen met het studiebureau Vectris heeft Beersel circulatieplannen in Lot en Huizingen uitgewerkt, zoals voorzien in het Gemeentelijk Mobiliteitsplan. Vorige week werd gestart met de circulatieplannen in Lot en Huizingen en dat heeft men in de gemeente ook geweten: er waren al heel wat reacties…. Doelstellingen voor Lot:  een veilige stationsomgeving, een veilige schoolomgeving, respecteren van 50 km/u, minder vrachtverkeer in de Zennestraat, geen vrachtverkeer in stationsomgeving, geen sluipverkeer in de dorpskern en ruimte geven aan de fietsers. Schepen van Mobiliteit Ktistien Vanhaverbeke(N-VA): “We hebben gekozen voor een proefopstelling in Lot en Huizingen, zoals vroeger ook al in Ingendaal. Dit heeft als gevolg dat alles kan aangepast of teruggedraaid worden. We zijn er ons terdege van bewust dat dit plan een zeer grote impact heeft op iedereen die met de wagen in Lot rijdt.

En we begrijpen ten volle dat de eerste reactie op verandering weerstand is. Dat eerst de negatieve reacties komen. We begrijpen dat de mogelijke positieve effecten pas na enige tijd zullen duidelijk worden en bij iedereen doordringen. Dan pas zullen de Lottenaars kunnen oordelen of dit plan zorgt voor beter leven in Lot.

Elke weggebruiker heeft tijd nodig om gewoontes te veranderen en een nieuwe weg te zoeken. Politie en gemeenschapswachten werken op een positieve manier mee om te informeren, te sensibiliseren en op te volgen.” De gemeente voorziet een evaluatie tegen de zomer, elke Lottenaar die dat wil zal zijn mening en zijn voorstellen kunnen geven. “We voorzien een fysieke bijeenkomst, maar ook digitaal en schriftelijk zal kunnen gereageerd worden. Nadien zullen we samen met het studiebureau de plannen bijsturen waar nodig. Dit plan is als een kaartenhuisje, een ketting waarvan elke schakel zijn belang heeft. Elke maatregel die weggenomen wordt zal nieuwe gevolgen hebben. We moeten samen goed nadenken en ons heel goed bewust zijn van de gevolgen van elke wijziging op sluipverkeer en vrachtverkeer. En dus op de levenskwaliteit en de veiligheid in Lot.Nog dit: jammer genoeg bewijst het verleden dat heel wat verkeersregels slechts gevolgd worden indien er gehandhaafd wordt.

Wat uitgezonderd plaatselijk verkeer betreft: in praktijk is het onmogelijk om in elke straat elke dag controles te doen, daarvoor zouden we camera’s in elk begin en einde van een straat moeten installeren, of zouden we straten moeten afsluiten met verzinkbare paaltjes  Dat is niet haalbaar.

30km/u wordt deels afgedwongen door de weginrichting (de knips). Ook hier is het onmogelijk om overal camera’s te hangen om dit in elke straat af te dwingen.”

50km/u wordt afgedwongen door 2 trajectcontroles. De tonnagebeperking in de stationsomgeving wordt ook door camera’s gehandhaafd. Burgemeester Jo Vander Meylen(Lijst burgemeester): “

Deze trajectcontroles zijn er niet om ‘onze zakken te vullen’, ze zijn een financiële nuloperatie voor de gemeente en de belastingbetaler. Met de inkomsten van elke boete wordt de kost per foto (licentie camera's) en de verwerkingskost per overtreding (sanctionerend ambtenaar Haviland) betaald.

Dit geeft geen extra druk op ons gemeentepersoneel, ook niet bij de verwerking van eventuele bezwaarschriften.Alle vragen zijn steeds welkom op mobiliteit@beersel.be , beledigingen worden genegeerd”.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 apr 2023
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 05 jun 2023
Hugo Devillé | 02 jun 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 31 mei 2023

archief