BEERSEL Ook Dworp krijgt een nieuwe gemeenteschool

C21

BEERSEL Ook Dworp krijgt een nieuwe gemeenteschool

Editiepajot_bart_devill___gemeenteschool_dworp
Foto Bart Devillé
 

 

De gemeente Beersel tekent voor de volledige vernieuwing van al haar gemeentescholen: nu is ook GBS Dworp aan de beurt. Reeds vorige legislatuur kon gemeente Beersel een volledig nieuw schoolgebouw realiseren in Alsemberg. Het gemeentebestuur maakte hiervoor gebruik van het scholenbouwprogramma van de Vlaamse gemeenschap: “Scholen van Morgen”, ook wel DBFM genoemd (design-build-finance-maintain = ontwerp-bouw-financiering- onderhoud). In dit programma bouwt een vennootschap “Scholen van Morgen” de school, financiert en onderhoudt ze gedurende 30 jaar. Het gemeentebestuur en haar diensten patrimonium en onderwijs staan mee in voor het ontwerp. In dit project kan Beersel beroep doen op een subsidie van bijna 82% op de bouwkost en 90% op de 30-jarige onderhoudskost. De gemeente zelf betaalt dus afgerond 18% van het totaal, wat een zeer voordelige deelname in de kosten betekent. Normaal is dit 30%. De afbetaling loopt ook gespreid over 30 jaar.

 

In 2022 volgde een tweede oproep om scholenbouwprojecten in te dienen in het kader van DBFM. Schepen van Patrimonium Eddy Deknopper(Lijst Burgemeester) licht toe: “bij het bekendmaken van deze oproep was het gemeentebestuur van Beersel er als de kippen bij en diende twee dossiers in: eentje voor de gemeenteschool Huizingen en eentje voor de gemeenteschool Dworp. In een eerste fase werd GBS Huizingen geselecteerd, in de tweede ronde ook GBS Dworp. We ontvingen hiervan de schriftelijke bevestiging vanwege de Vlaamse Regering op 20 juli 2023. Net als voor Huizingen werd voor een totale vernieuwing geopteerd voor de school aan het kerkplein in Dworp. In totaal 2.789 m² nieuwbouw zal de volgende jaren worden gerealiseerd. Het geselecteerde voorontwerp voorziet een volledige sloop van de huidige gebouwen, de herinrichting van het volledige schooldomein met de bouw van nieuwe klassen en andere lokalen en de volledige heraanleg van de buitenruimte en speelplaatsen. Het concrete bouwprogramma zal in het najaar door de diensten patrimonium en onderwijs in overleg met directie en personeel van de school worden klaargestoomd.

Schepen van patrimonium Eddy Deknopper en schepen van onderwijs Bruno Lerminiaux, en met hen het volledige gemeentebestuur zijn opgetogen met dit nieuws. Schepen Lerminiaux(N-VA): “ Op enkele jaren tijd zullen alle leerlingen en personeelsleden van onze Beerselse gemeentescholen in moderne, hedendaagse schoolgebouwen kunnen werken, leren en leven. De nieuwe gemeenteschool van Alsemberg is reeds een 4-tal jaar in gebruik, de eerste fase van de lagere school te Lot wordt na volledige renovatie en nieuwbouw eind 2023 in gebruik genomen. GBS Huizingen en nu ook GBS Dworp komen na de zomervakantie in ontwerpfase.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 aug 2023
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 29 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief