Het Pajottenland en de Zennevallei vieren de rijkdom van (immaterieel) erfgoed tijdens Open Monumentendag 2023

C21

Het Pajottenland en de Zennevallei vieren de rijkdom van (immaterieel) erfgoed tijdens Open Monumentendag 2023

Img_5884
 

Open Monumentendag 2023 brengt een rijke viering van het onroerend en immaterieel erfgoed naar het Pajottenland en de Zennevallei. Deze editie staat alles in het teken van het levende erfgoed dat de monumenten omringt. Verhalen en praktijken die worden gekoesterd en nog steeds springlevend zijn.

 

“De monumenten uit de streek kent iedereen wel, maar onze regio kent ook een overvloed aan immaterieel erfgoed, en we zijn verheugd dat dit erfgoed aanstaande zondag de aandacht krijgt die het verdient.”, aldus Eva Wijnant, stafmedewerker cultureel erfgoed bij ZENDER. In het Pajottenland en de Zennevallei worden tradities en cultureel erfgoed dan ook hoog in het vaandel gedragen. Denk maar aan de traditie van het lambiek brouwen, de Kesterse paardenprocessie of de Bloemencorso in Ternat. 

 

Monumenten en tradities ontdekken in de regio

Bezoekers krijgen nu zondag gratis toegang tot diverse historische plekken en kunnen deelnemen aan interessante activiteiten, variërend van natuurverkenning tot muzikale ervaringen.

De Museumtuin in Gaasbeek trakteert het publiek op rondleidingen, proeverijen, workshops en kinderanimatie. In Affligem worden wandel- en fietstochten langs het hopverleden en het Abdijlandschap, inclusief bezoeken aan hopasten georganiseerd. Wandelen kan ook in Sint-Martens-Bodegem met een uniek bezoek aan de site 'Castelhof'. In Sint-Ulriks-Kapelle kunnen muziekliefhebbers dan weer genieten van een orgel- en beiaardtrip. In Schepdaal herinnert de unieke Tramsite aan de indrukwekkende tramgeschiedenis uit de Belle Epoque. 

 

De Halse Maria-processie in een -letterlijk- nieuw kleedje

Ook in Halle valt er veel te beleven, vooral in en rond de Sint-Martinusbasiliek. Bezoekers kunnen genieten van de activiteit "Op de foto met Maria!" bij de fotobooth. Hier kunnen ze zich verkleden als edelman of -vrouw, accessoires kiezen en een leuke foto als aandenken mee naar huis nemen. Als dit in de smaak valt, kunnen ze zich inschrijven als deelnemer voor de editie van 2024 van de Mariaprocessie. Kinderen hebben ook de mogelijkheid om deel te nemen aan de tekenwedstrijd 'Geef Maria een kroon', een speciale gelegenheid ter ere van de 150ste verjaardag van de kroningsfeesten in 2024.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 sep 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 19 sep 2023

archief