Noodopvang voor asielzoekers in jeugdcentra Destelheide en Hanenbos DWORP

C21

Noodopvang voor asielzoekers in jeugdcentra Destelheide en Hanenbos DWORP

Dworp_slaapblok_destelheide_
 

Vlaams minister van jeugd Benjamin Dalle en Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor beslisten deze week om tijdelijke noodopvangplaatsen voor asielzoekers te voorzien in Vlaamse jeugdcentra.Destelheide en Hanenbos, twee jeugdcentra van de Vlaamse Gemeenschap op het grondgebied van gemeente Beersel, werden door Fedasil toegewezen voor zo een noodopvang. Ook andere jeugdcentra in Vlaanderen zullen families herbergen.

Het gemeentebestuur werd hiervan gisterenavond in kennis gesteld. Vandaag al werd een eerste groep gezinnen en kinderen ondergebracht in Destelheide. Daarom riep Burgemeester Vander Meylen vandaag de gemeentelijke veiligheidscel samen. Rond de tafel zaten de burgemeester, de algemeen directeur, politie Zennevallei, Fedasil, het Agentschap Integratie en Inburgering, de directeur van de jeugdcentra, het Rode Kruis en de gemeentelijke diensten.

Fedasil verzekerde in het overleg dat het gaat om urgente opvang van gezinnen met kinderen, niet om een structureel aanbod voor opvang van asielzoekers. Ze worden in kleine groepen voor een beperkt aantal dagen opgevangen, in afwachting van een plaats in een gewoon centrum. Aan de planning van de jeugdactiviteiten in de jeugdcentra verandert niets. De gewone werking heeft altijd voorrang. Het aantal gezinnen die er kunnen ondergebracht worden hangt af van de vrije capaciteit van de centra en kan verschillen van dag tot dag.

Alle personen die er worden ondergebracht, worden vooraf in het aanmeldcentrum in Brussel geregistreerd en gecontroleerd. Ze zijn ook allemaal medisch gescreend en krijgen alle verplichte vaccinaties.

Gemeente Beersel betreurt dat het niet is gehoord in deze beslissing, maar laat geen jonge gezinnen met kinderen in de kou staan. Het gemeentebestuur wil ook dat gezinnen en kinderen opgevangen worden tijdens hun asielaanvraag. Tegelijk benadrukken we echter dat onze gemeente met een permanent opvangcentrum voor asielzoekers van het Rode Kruis in Alsemberg al 25 jaar een zeer groot deel van de verantwoordelijkheid op zich neemt. We dringen dan ook aan op een faire spreiding over heel Vlaanderen. Deze boodschap is tijdens de veiligheidscel ook meermaals benadrukt aan Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers.

De gemeentelijke veiligheidscel volgt de situatie verder op en staat in direct contact met Fedasil, Agentschap voor Integratie en Inburgering en de directeur van het jeugdcentrum Destelheide voor verdere monitoring. Vrijdag komt de veiligheidscel opnieuw samen.
 

Met verbijstering heeft N-VA Beersel kennis genomen van de beslissing van Minister Dalle en Staatssecretaris De Moor om tijdelijke noodplaatsen te voorzien in twee jeugdcentra in Beersel.

Deze beslissing ligt voor N-VA Beersel zeer moeilijk.

Bestaand Asielcentrum: Beersel huisvest momenteel al een asielcentrum, en onze gemeente heeft haar verantwoordelijkheid genomen door dit centrum te ondersteunen. Het toevoegen van extra noodplaatsen zonder overleg verhoogt de belasting van onze lokale gemeenschap en de Vlaamse Rand die al zwaar belast wordt.
Gebrek aan Overleg: Er heeft absoluut geen overleg plaatsgevonden met het lokale bestuur van Beersel voordat deze beslissing werd genomen. Het lokale bestuur werd voor voldongen feiten geplaatst, zonder enige inspraak in deze kwestie. Dit gebrek aan overleg is onaanvaardbaar.

N-VA Beersel benadrukt dat de Vlaamse randgemeenten hun deel van de verantwoordelijkheid in de asielcrisis hebben genomen en blijven nemen. Echter, de Vlaamse Rand kan en zal niet verantwoordelijk worden gehouden voor het tekortschietende beleid van de regering De Croo met betrekking tot asiel en migratie.

Reactie Vlaams Belang  => Geen asielcentrum in Dworp!

Minister Dalle zet in de jeugdcentra Hanenbos en Destelheide in de Beerselse deelgemeente Dworp de deuren open voor een nieuwe horde asielzoekers.
Beersel stelt vandaag al ruimte ter beschikking aan meer dan 210 asielzoekers in het Sanatorium in Alsemberg. Beersel heeft hiermee één van de grootste asielcentra van het land. De hiermee gepaard gaande druk op onze lokale politie, OCMW en onderwijs is immens, de repercussies enorm. 
Wij roepen minister Weyts op om zijn collega Dalle (CD&V) tot de orde te roepen en dit asielplan stante pede naar de prullenmand te verwijzen. Van Lijst Burgemeester Beersel eisen wij dat zij hun partijgenoten De Moor en Dalle duidelijk maken dat Beersel niet de vuilbak is van het catastrofale Belgische asielbeleid.
Handen af van Dworp, handen, af van de Vlaamse Rand!

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 sep 2023
MArc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 22 feb 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 15 feb 2024
Hugo Devillé | 14 feb 2024
Hugo Devillé | 12 feb 2024
Marc Sluys | 12 feb 2024
Roger Swalens | 10 feb 2024

archief