Veiligheid primeert! Fietsoversteek Sasplein RUISBROEK

C21

Veiligheid primeert! Fietsoversteek Sasplein RUISBROEK

Foto_sas
 
Na een zorgvuldige evaluatie van de verkeerssituatie op de fietsoversteekplaats aan het Sasplein te Ruisbroek, heeft de gemeenteraad van 21 december 2023 een definitieve beslissing genomen met betrekking tot het aanvullend verkeersreglement voor de F20 fietssnelweg: de huidige werking, waarbij fietsers geen voorrang hebben, is prima. De fietsers krijgen door het afremmen en het zoeken van oogcontact toch in het merendeel van de gevallen vrije doorgang van hoffelijke automobilisten. 
In juli 2021 werd de fietsoversteek op het kruispunt F20 met het Sasplein geopend waarbij fietsers voorrang kregen op het aankomende autoverkeer. In oktober 2021 werd deze regeling omgekeerd nadat er zich op korte tijd meerdere ongevallen voordeden. Sindsdien gebeurden er geen ongevallen meer.  
Na uitgebreide evaluatie en advies van de politiezone Zennevallei, bevestigt het aanvullend verkeersreglement nu de beslissing om fietsers uit de voorrang te houden.
Het advies van de provincie en de fietsersbond om geen verkeerslichten te plaatsen, maar toch de fietser opnieuw voorrang te geven mits bijkomende signalisatie, werd door het gemeentebestuur in het belang van de veiligheid van voornamelijk de fietsers, niet gevolgd. 
Olivier Huygens, schepen van mobiliteit: “In onze beoordeling hebben we een vergelijking gemaakt tussen de situatie in Ruisbroek en deze in Lot met verkeerslichten met fietsdetectie. Bij een lage intensiteit van fietsverkeer is er met verkeerslichten een vlotte doorstroming voor fietsers, maar tijdens de spitsuren, wanneer meerdere fietsers achter elkaar rijden, moeten ze veelvuldig stoppen om regelmatige doorstroming voor automobilisten te waarborgen. Hierdoor is de doorstroming van de fietsers beperkt tot 36 %.  In Ruisbroek hebben we naast een lagere snelheid door automobilisten zijnde 29 km/u, de afwezigheid van vrachtwagens door de tunnel onder het spoor, ook een betere zichtbaarheid op aankomende fietsers of omgekeerd op aankomende wagens.” 
Jan Desmeth, burgemeester: ”Fietsers en automobilisten hebben hierdoor meer de mogelijkheid om met elkaar rekening te houden. Oogcontact tussen beiden is nog steeds aangewezen en veiliger dan fietsers in de voorrang te laten waardoor ze zomaar zouden kunnen oversteken zonder te kijken. Kortom: het is de juiste beslissing om in Lot verkeerslichten te plaatsen, maar ze passen niet in Ruisbroek omdat de situatie er helemaal anders is.” 
Enkele suggesties van de provincie en Fietsersbond voor een nog betere signalisatie worden wel geïntegreerd overgenomen. 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 dec 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief